Тайната зад подводните кръгове

подводни кръгове

Мистериозните подводни кръгове, които бяха забелязани край бреговете на Дания, не са изработени от извънземни или паяци. Нито дори от извънземни паяци, въпреки че би звучало страхотно. Вместо това, кръговете са резултат от отровни сулфиди, втъкнали се в калта, която покрива морското дъно, пишат от Wired.

 

Снимките на подводните пръстени се появиха за първи път през 2008 г. А от този момент, хората започват да ги сравняват с житните кръгове, но никой не можеше да отговори на въпроса за техния произход. Някои от тях имат диаметър от 15 м – възможно ли да са кратери от бомбардировки?

 

През 2011 г. учените установиха, че кръговете са образувани от морска трева. Миналата година, след допълнителна изследователска работа, същият екип откри, че кръговете се формират от взаимодействие между морската трева и сулфидите, които се намират на морското дъно. При нормални обстоятелства морската трева расте с радиален модел и формира големи, кръгли тревни килими. На мястото, където се намират сулфидите се е получил този ефект, тъй като отровата убива растенията, започвайки от най-старите и слаби видове, които се намират в центъра на килима. Именно това е и причината за формирането на странните подводни кръгове – формата, която винаги привлича нашето внимание.

Ако написаното по-горе Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Visited 202 times, 1 visit(s) today