Серапеумът в Сакара и невъзможните инженерни постижения на древните

[ad_1]

Серапеумът в Сакара …

Най – невероятният и най – необясним древен обект, както в Египет, така и в света!

Разположен е северозападно от пирамидата на Джосер, близо до Мемфис в Долен Египет. Счита се, че е погребален комплекс, предназначен за бикове Апис – свещени бикове, които са били въплъщения на древноегипетското божество Птах.

Храмът е открит от Огюст Мариет, който отива в Египет, за да събира ръкописи на коптски език, но по-късно започва да се интересува и от останките на некропола в Сакара. През 1850 г. Мариет намира главата на един сфинкс, която стърчи от пустинните дюни, изчиства пясъка и се насочва към предполагаемото място. След като използва експлозиви за разчистване на скалите, блокиращи входа на подземната гробница, той разкопава по-голямата част от комплекса. За съжаление, бележките му за разкопките са изгубени, което усложнява датирането на тези погребения и мястото им в хронологията на древната египетска история. Все пак, Мариет успява да намери едно непокътнато погребение, което сега е в Земеделския музей в Кайро. Останалите 24 саркофага на предполагаемо погребани бикове са били празни и, най – вероятно, ограбени.

Невероятната прецизност на изработка и напълно невъзможното от съвременна гледна точка поставяне на гранитните саркофази под земята в супер тесни галерии, правят този древен обект НАЙ-ТРУДНИЯТ ЗА ОБЯСНЕНИЕ ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА СЪВРЕМЕННАТА НАУКА, която умело избягва темата!

Дори група ентусиасти са направили опит в недалечното минало за преместване на един от саркофазите в една от тесните ниши – поради невъзможност за маневриране и липса на място за манипулиране при опита ….. просто гранитния блок бива оставен  и опитът е неуспешен!


„Това е вълшебният и загадъчен серапеум в Сакара, логиката не съществува тук … днес с нашата съвременна технология не можем да възпроизведем тези кутии / саркофази от гранит, които в завършен вид с капак тежат 100 тона … те са направени с изключително висока точност от 0,05 от милиметъра .. Такава прецизност изисква определена цел и днес ние я използваме, освен във всичко друго, в нашите космически програми и при изработката на много прецизни механизми … Но египтолозите и представителите на официалната наука все още казват и настояват !!! че тези кутии / саркофази са направени с примитивни медни инструменти или пък каменни чукове … Биваме заблуждавани от така наречените „експерти“! Определено не съм експерт и никога не съм твърдял, че съм … но всичко се свежда до здравия разум … какво е възможно според законите на физиката и какво не?“

Автор на снимките и на цитирания текст: Christian Paulsson
Instagram: @xpertxplorers

Ето и актуални снимки от 2020 година:

Special thanks to Christian Paulsson !
Credit for the info in the article: Wikipedia

#Ентусиастите юли 2020

[ad_2]

Source link

Visited 380 times, 1 visit(s) today