СТРАННИТЕ КАЛНИ ХОРА ОТ ПЛЕМЕТО АСАРО (ВИДЕО)

В Папуа Нова Гвинея живее племето Асаро (Asaro), известно още като Холоса (Holosa). От около 70 години или повече, имат странна традиция.

Мъжете от племето боядисват телата си с бяла глина, слагат плашещи глинени бели маски на главите си, а на всеки пръст носят дълго заострено стъбло от бамбук 

Сега, всяко такова представление и танци в подобно облекло е важна част от посрещането на туристите и носи отлични приходи за племето. Но, преди време всичко било различно и този „маскарад“ бил много по-важна част от културата на местните.

Асаро наричат тези костюми Кален човек или Мръсен човек (Mudmen)

древно племе

Никой не знае откъде е дошла тази традиция. Има много хипотези за това. Факт е, че за Асаро боравенето с понятието „време“ е много сложно. Те дори трудно могат да кажат на колко години са. Следователно, на въпроса защо и кога са започнали да носят такива костюми, отговорът може просто да е: „Когато Асаро се е родил …“.

Има теория, че войни Асаро са се скрили от враговете си в поток с глинени брегове, а когато по-късно са стигнали до вражеското село, намазани с бяла глина от глава до пети, те много уплашили жителите му. Защото, само духовете са бели в традициите на Асаро.

Но, няма теория, защо този случай е станал толкова важен за тях и откъде идва традицията да създават дълги нокти на пръстите.

Според друга версия, Асаро изобразяват само бели хора, един вид своеобразен „карго култ„. Тази версия обаче също не е много ясна, защото племето се е сблъсквало с белите хора много преди да се появи тази традиция.

 

В същото време, маските на Калните хора имат умишлено изкривени черти. Тези маски често имат големи и оголени зъби, заострени уши, като при животни и тесни процепи за очи.

Историците и етнографите са убедени, че традицията на Мръсните хора е възникнала не по-рано от 50-те години на миналия век и дори те не са знаели какво я е причинило.

Уфолозите виждат в такава традиция сблъсък на Асаро с нещо много по-плашещо от посещенията на белите хора при тях. В дългите остри нокти на ръцете и големите усти на маските, паранормалните изследователи виждат изразяване на хуманоиди с големи глави и дълги пръсти,  както жертвите на отвличания от извънземни често ги описват. А злите лица на маските показват, че хуманоидите са били недобронамерени към хората.

Също така, краищата на бамбуковите „нокти“ винаги са боядисани в червено, което показва кръвожадността на Калните хора.

Джим, който е на около 50 години, казва, че за пръв път си е сложил глинена маска, когато е бил дете и в началото тази маска била за него много страшна. Баща му обаче му казал, че това е важна част от тяхната култура и затова не трябва да се страхува от нея.

Сега Асаро и други племена, които бързо възприели тази традиция от тях, печелят добри пари от туристите, като им показват танците на Мръсни хора.

Инфо:Hiddentruth.site

Visited 661 times, 3 visit(s) today