Батшеба Шърман: Живот като за лента на ужасите

[ad_1]

Снимка: spisanie8.bg

Историята на Батшеба Шърман не спира да вълнува хората в Америка и по света вече повече от век. Тя вдъхновява и режисьора Джеймс Уан, който през 2013 г. създава лентата „Заклинанието“ (The Conjuring), базирана на действителни лица и събития. Животът на Батшеба започва съвсем прозаично и обикновено. Впоследствие обаче претърпява жесток обрат, краят й в триизмерния свят е повече от странен, а този на самата история все още не е написан. Но нека започнем от самото начало…

Батшеба Тейър се появява на бял свят през 1812 г. в Харсвил – малко градче на територията на Роуд Айлънд – най малкият щат в Америка. Според информацията, която успяхме да издирим, малката Батшеба израства в добро семейство и се радва на щастливо детство. С годините се превръща в красива дама, но въпреки този факт остава „стара мома“ по критериите на обществото по онова време.

Малко след тридесетата си годишнина все пак се омъжва. Избраникът й е местният фермер Джудсън Шърман. След сватбата, която става факт на 10 март 1844 г., младото семейство се нанася в имението Old Arnold Estate, но Джудсън често отсъства от дома, за да работи в семейната ферма. Пет години по-късно се ражда синът им Хърбърт. По непотвърдени данни преди него Батшеба дава живот на още едно момче и едно момиче, които умират още съвсем малки. А събитието, което истински ще преобърне света на семейство Шърман с краката нагоре, тепърва предстои.

Съседското дете умира при мистериозни обстоятелства, докато е поверено на грижите на Батшеба Шърман. По-късно като причина за смъртта му е установена подутина в мозъка. Но така и не става ясно на какво се дължи тя. Според разследването една от възможните версии е силен удар в областта на главата. Срещу Батшеба са повдигнати обвинения и малко след това тя е изправена пред съда. Но вината й за смъртта на детето така и не е доказана.

Но това далеч не я спасява от хорската злоба и безмилостните нападки, на които е подложена. В малката общност, в която живеят младата американка и нейното семейство, всички се познават отлично, а слуховете се разнасят по-мълниеносно и всеобхватно от лятна мараня.

Батшеба Шърман е вещица, сключила договор с Дявола и принесла в негова жертва невинното съседско дете.

Такива са вярванията на местните хора, а самата Батшеба се оттегля в своя дом, прокудена и мразена от всички. Според някои хроники, безмилостните нападки срещу нея са плод на завистта на местните домакини, които силно й завиждали за красотата. Те само чакали удобен момент и повод, за да я сринат. И както става ясно – наистина успяват.
Вследствие на тоталната изолация, в която Батшеба Шърман доброволно се поставя, тя на свой ред се озлобява и според мнозина така и не успява да намери покой. Започва да проявява агресия към своите работници и често ги държи гладни в продължение на дни. Поне така нашепват слуховете.

Снимка: spisanie8.bg

Безмилостната господарка умира на 25 май 1885 г. на 72-годишна възраст. Обстоятелствата около смъртта й са доста мистериозни и остават неразгадани и до днес. Тялото й се парализира („сковава като камък“) и тя издъхва. За съгражданите й това е поредното доказателство, че Батшеба е имала вземане-даване със Сатаната и че именно тъмните сили са си взели дължимото, отнемайки живота й по този необичаен начин. Според скептиците – тя просто е издъхнала от някоя непозната по онова време болест. Каквато и да е истината обаче, още по-интересен става разказът след смъртта на заклеймената от обществото детегледачка.

Ако сте гледали филма „Заклинанието“, чиято първа част излезе през 2013 г., вече знаете какво имаме предвид. Ако не сте – може би поне се досещате.

През януари 1971 г., когато семейство Перон се нанася в новия си дом – Old Arnold Estate, то няма ни най-малка представа в какво се забърква. Каролин, Роджър и петте им дъщери – Андреа, Нанси, Кристин, Синди и Ейприл, са напът да се изправят пред най-страховитото и неочаквано преживяване в живота си. Както по-късно самите те споделят в свои интервюта – къщата им се оказва местообитание на множество призраци, с които са имали постоянен и доста близък контакт. По думите им повечето от духовете били дружелюбни, но не и този на отмъстителната Батшеба Шърман. Атаките й били насочени основно към Каролин Перон – майката в семейството, както е показано и във филмовата лента на режисьора Джеймс Уан. Самата Каролин разказва, че според нея Батшеба искала да заеме мястото й в семейството и да отнеме съпруга й Роджър.

„Който и да беше този дух, той се смяташе за господарка на къщата и негодуваше, че трябва да се състезава с майка ми за тази позиция“ – казва най-голямата от дъщерите в семейство Перон – Андреа.

Когато страховитите призрачни набези излизат от контрол, на помощ на семейството Перон се притичат Ед и Лорейн Уорън. През 1952 г. те двамата основават първата по рода си общност за лов на духове в района на Ню Ингланд. Ед е бивш полицай и ветеран от Втората световна война, който впоследствие се преквалифицира в самоук професионален демонолог. Съпругата му – Лорейн, твърди, че е медиум, който има способност да се свързва и разговаря с демоните, които Ед открива.

След като посещават Old Arnold Estate Ед и Лорейн потвърждават думите на семейство Перон за наличието на паранормална активност в дома им. Не само това, но по думите на Лорейн, която става консултант при създаването на първа и втора част на „Заклинанието“, показаните в двата филма смразяващи кадри и събития отговарят на самата действителност. Тя твърди още, че наистина по време на един от сеансите, проведени в къщата на семейство Перон, Каролин е била обладана от зъл дух (и всички са убедени, че е именно този на Батшеба). Каролин започнала да говори на непознат език с чужд глас и да се издига със стола, на който седяла, високо във въздуха.

Но да се върнем на историята на самата Батшеба Шърман. Легендата разказва, че приживе смятаната за кръвожадна вещица жена е отнела живота не само на съседското дете, което било поверено на грижите й, но и на три от собствените си четири отрочета (две родени преди и едно след Хърбърт, когото по-рано споменахме). Но в официалните документи няма информация дали Батшеба в действителност е имала други наследници освен Хърбърт. Той надживява своята майка и създава собствено семейство и деца.

През 2011 г. Андреа Перон издава първи том от поредицата House of Darkness: House of Light – The True Story. В книгите си тя описва 10-годишния престой на семейството си в призрачната къща и контакта им с откритите там свръхестествени съквартиранти.

инфо: spisanie8.bg

Вижте още:

Могъществото на символите

Предмети, обладани от духове

Обладаната от духове кукла на Хокайдо

Дух на монах пази Аладжа манастир

Mожете да ни подкрепите като купите продукт от нашия магазин ТУК.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

[ad_2]

Source link

Visited 14 times, 1 visit(s) today