Тайната на мистериозните ледени кръгове

Няма човек, който да не е чувал за мистериозните житни кръгове в различни краища на света. Те станаха особено популярни в началото на масовата им поява, когато мнозина смятаха, че са дело на извънземни или поне следи от кацането на техни кораби. После се разбра, че зад повечето от тях стоят хора с творчески усет и страст към нестандартното, а само малък процент имат неизяснен произход. Но малцина са тези, които са чували за едно странно и необяснимо засега явление – т.нар. ледени кръгове. Те се появяват по повърхността на различни водоеми – предимно в скандинавските страни, Сибир и Северна Америка, но има съобщения, че са засичани и в други части на планетата. Предполага се, че те са природен феномен, но начинът им на образуване досега не е изяснен. Тези мистериозни ледени окръжности са толкова перфектни, че за миг може да си представите как дядо Боже е използвал един по-голям пергел за начертаването им.

Ето и малко история за тях.

 

Кръгове на шир и длъж

Въпреки че са изключително рядко срещано явление, ледените кръгове са известни отдавна. Например особен интерес те предизвикват през 1993 г., когато през февруари в Бостън, щата Масачузетс, на повърхността на река Чарлз се появяват десетки ледени концентрични кръгове с всевъзможни размери. Всичко това се случва в една единствена нощ, а свидетели на следващата сутрин стават стотици хора, между които и сътрудници на известния Масачузетски технологичен институт. Присъствието на представители от средите на науката не поставя съществуването на кръговете под никакви съмнения.

През 1998 г. в нощта на 24 срещу 25 ноември множество ледени “палачинки” са открити в Линдаунис, Шлезвиг-Холщайн, Германия. Кръговете в случая са изпъстрили не само леда, но и снежната покривка. Гледката е впечатляваща – кръговете са чудесно оформени и не се допират един до друг. Местните разказват, че част от снега се е бил разтопил, оставяйки след себе си тези добре формирани окръжности. Преброени са над 150 кръгове с диаметър от 0.5 до 20 метра. Хората си спомнят, че по това времеледът е крехък и е било невъзможно да издържи тежестта не само на възрастен, но дори на дете. Така че човешка намеса при създаването на тези геометрични форми е била невъзможна.

Те можели да се въртят!

Година по-рано става известен друг случай – от 8 април в Алгонкин Парк, провинция Онтарио. Въпреки пролетния месец, температурите през нощта падат до минус 10 градуса. След такава нощ на сутринта очевидците – Роналд Рантсъм и неговите приятели, забелязват два концентрични кръга на повърхността на леда. Интересното тук е образуването на допълнителна, по-висока ивица от замръзнала вода във вътрешния кръг. Подобно нещо би било възможно при положение че кръгът се е въртял или приплъзвал обратно на часовниковата стрелка, предполагат очевидците.

Въртящи се идеално кръгли парчета лед в реката? Звучи абсурдно, но се оказва, че съвсем не е, след като миналата година точно този феномен беше заснет на видео в залива Ляодун на провинция Ляонин в Китай. Там били забелязани няколко въртящи се окръжности с различни диаметри – до 10 метра. Явлението е нетипично за Китай и хората нямат спомени за подобни случаи в скоро време. Ето го и видеото.

 

 

 

 

Въртящ се кръг е забелязан и на 2 януари 2000 г. в един от резерватите на канадската провинция Алберта. Диаметърът на образуванието е 4.6 метра. То обаче се върти не обратно, а по посока на часовниковата стрелка.

 

Заподозрени: НЛО

Феноменът е толкова загадъчен и неестествен, че няма как тук човешката страст за мистерии да не заподозре участието на извънземни. В началото на декември 2000 г. в канадския вестник “The Mural” се появява интересна статия със заглавие “Делта посетена от НЛО?”. Делта е името на град в провинция Онтарио, а подозрението за посещение на неидентифициран летящ обект е породено заради откриването на въртящ се леден диск на повърхността на местната малка рекичка. Диаметърът на кръга е 4.6 метра. Защо местните журналисти подозират извънземна намеса? Защото около мястото на появата на чудния кръг не е имало следи от човешка намеса. И след като подобно загадъчно творение не е дело на човешкия разум, какво остава – разбира се, НЛО.

Със сигурност не хора, а извънземни, някаква друга тайнствена сила, причудлива енергия или просто великата майка Природа са създали тези два невероятни ледени кръга, заснети в замръзналото езеро Байкал в Сибир на 5 април 2009 г.

 

 

Снимките са направени от астронавтите на Международната космическа станция, а образуванията са с диаметър приблизително 4 км. Огромните окръжности се задържат върху ледената повърхност почти цял месец. Категорично ясно обяснение за образуването им няма, но съществуват различни теории, най-интересната от които е, че те са резултат на взаимодействието с леда на топла вода, извираща изпод земята.

 

Предположения и факти

Теории всъщност има всякакви, но като че ли нито една не е сто процента категорична. Човешката намеса е първата и най-подозрителна версия, която обаче отпада почти моментално. Местата, където се наблюдава феноменът, са трудни, почти невъзможни за достъп. Това са крехки ледени повърхности, които биха поддали под всякаква човешка тежест.

 

 

Кръговете обикновено са разположени достатъчно навътре от брега, така че отпада и вариантът те да са начертани с помощта на специални средства от разстояние. Многото очевидци, достатъчното снимки и дори видео на феномена доказват неговото реално съществуване, така че отпада и идеята за предоставяне на невярна информация и фалшифициране.

 

Все пак сред теориите намира място и версията с направата на кръговете от НЛО. Доказателството – разказът на жител на Храков. На 7 януари, 1990 г., A.M. Воронцов видял над замръзналата река странен въртящ се обект с диаметър 25 метра. Той бил почти “кацнал” на леда или висял изключително ниско над него, разказва очевидецът. След това на същото място били намерени следи – три идеално правилни концентрични окръжности с външен диаметър 21 м. Интересното е, че след 5 години – на 5 декември, на същото място местни жители открили абсолютно същите следи!

 

Друга версия е, че кръговете са образувани от замръзнали концентрични вълни, създадени при падането на някакъв предмет във водата – вероятно клонки, листа от растящите наоколо дървета.Теорията обаче също отпада почти веднага, защото кръгове се появяват на места, където наоколо няма дървета. Освен това някои окръжности са толкова големи, че за образуването им би било необходимо падането не на някаква клонка, а на цяло дърво!

И още – ако такива кръгове се образуваха от падането на предмет във вода, то те щяха да съществуват навсякъде по света, а не само в северните страни.

Каквото и да е обяснението, феноменът е впечатляващ и заслужава нашето внимание и възхита. И ако зад него стои майката Природа (което е и най-вероятният вариант в случая), то за пореден път можем да й благодарим за спектакъла и да се преклоним пред нейното могъщество, величие и красота. Защото колкото гневна и унищожителна в проявлението си на драматични природни стихии може да ни се представя тя, толкова изкусна като творец и нежна като грижовна майка е способна да бъде нашата създателка.

info:http://hicomm.bg/

Ако написаното по-горе Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Visited 281 times, 1 visit(s) today

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *