Стивън Хокинг: Царете на други светове не обичат земляните

image

„Извънземните могат да възприемат човешкото общество като примитивно и незначително, и да нападнат нашата планета заради природните и ресурси“.

Половин век  лов по Проекта за търсене на извънземен разум (SETI — Search for Extra-Terrestrial Intelligence)  няма никакъв резултат. Междувременно, известният физик Стивън Хокинг вярва, че провалът на SETI и други, които се надяват да осъществят контакт с извънземен живот може да е нещо добро: извънземните, казва той, може би, не ни харесват.

Хокинг разви своята хипотеза в  четирисерийния  телевизионен филм по канал „Дискавъри» (Discovery Channel) и предизвика бурни реакции.

Той отдавна смята, че съществува извънземен живот, поне на базата на необятността на вселената. А  голяма част от това, което е извън нашата планета – е само един прост микробен живот, но въпреки това „нови“ цивилизации наистина може да съществуват, и да са на много по-напреднал етап от нашата. Но  това не означава, че ние с тях можем да бъдем приятели.

Хокинг каза: „Ние трябва да гледаме себе си, за да разберем как  интелигентен живот може да се превърне в нещо, с което ние не искаме да се срещнем. Представям си, че те биха могли да живеят  в големи кораби, след като са  изхарчили всички ресурси на родната си планета. Такива напреднали извънземни може да са станали номади, интересуващи се от пленяване  и колонизиране на всяка планета, на която те могат да попаднат »[The Times].

Ако извънземните все пак решат да погледнат  нашата бледа синя точка, то,  предсказва известният британски учен, те могат да дойдат при нас, не в духа на мир и разбирателство, а по-скоро в духа, с които европейците са завладели и колонизирали  американските индианци, каквото са сега Съединените щати. Тези извънземни  може да възприемат нашето човешко общество като примитивно и незначително, и да нападнат нашата планета заради природните и ресурси, казва той.

Въпреки че Хокинг твърди, че контактуването, което искат да осъществят учените от SETI би било много рисковано за нас, той е също така разглежда възможността за това, че никога няма да имаме такава възможност, дори ако напреднали цивилизации от далечни светове  съществуват.

„Може би те са се взривили веднага след като са открили, че E = mc2. Ако за развитието на цивилизациите са необходими милиарди години, те могат да изчезнат,  както се казва,  „за една нощ“, след което, за съжаление, ние няма да имаме  никаква възможност да научим нещо за тях. „[MSNBC]

Ако Ви харесват публикациите ни моля помогнете ни да ги популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Visited 382 times, 1 visit(s) today