Учените са в шок: откриха безсмъртно същество!

Едно безсмъртно земно създание опровергава твърденията, че всички живи твари са смъртни

Може да звучи невероятно, но безсмъртието съществува. Едва наскоро учените успяха да докажат, че едно малко земно създание, е способно да живее вечно. Това е медуза със странното име туритопсис. Тайната на нейното дълголетие се състои в шокиращата способност на възрастното безгръбначно, което след цикъла на размножение, вместо да умре, се връща отново към младостта, и може да повтаря всичко безкрай.

 

turritopsis-nutricula

 

Да разгадаят тайната на вечния живот да опитвали още древните алхимици. Казват, че те дори са създали еликсира на младостта. Обаче рецептата сигурно е унищожена, или загубена, а може би такава просто не съществува?

Тайната на вечния живот познава малката, едва 5 милиметра, медуза. Както всички други от своя род, тя започва живота си като ларва, излюпена от яйце. После ларвата последователно се превръща в полип и от него – в медуза. По законите на Природата, обикновено медузите след като достигнат зрялост и дадат поколение умират, но Туритопсис нутрикула се изхитрява и заобикаля повелята.

Способността на микроскопичното създание направо шокира учените. Вместо да умре, медузата се превръща обратно в полип и така „зацикля“ между двете състояния, като става наистина безсмъртна.

Специалистите с изненада установиха невероятната способност на нейните клетки, да се превръщат просто от един вид в друг и така лесно да се „подмладяват“. Учените искат да разберат, дали могат да накарат и стволовите клетки да правят същото. Това наистина ще бъде ключът към безсмъртието на човека.

Остава само да се запитаме, кому е нужно човешкото безсмъртие – на роба, или на господаря?

Ако Ви харесват публикациите ни моля помогнете ни да ги популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Visited 425 times, 1 visit(s) today