Списъкът на Шумерските Царе

При разкопки в Ирак на територията на древен Шумер е намерен ръкопис, който изброява всички крале на тази държава. Първоначално изследователите смятаха, че това е обикновен исторически документ, но след това се оказа, че много от царете са митологични персонажи. В него липсваха някои владетели, които трябваше да бъдат включени в списъка. На други се приписват невероятно дълги царувания или митични събития, свързани с тях, като шумерската версия на Големия потоп и подвизите на Гилгамеш.

Шумер е една от най-ранните цивилизации в историята, която съществувала в днешния южен Ирак. Шумерската история е изключително стара и започва през 4-та хиляда пр.н.е. Царете на Шумер бяха владетели на различни градове-държави в региона, и те бяха известни като “лугал”, което означава “велик владетел”. Поради липсата на точни дати и записи от този период, информацията за Шумерските царе е често легендарна и митологична. Но все пак, някои от най-известните Шумерски царе включват:

  1. Гилгамеш – Гилгамеш беше историческа личност и също така герой на шумерската епика “Епос за Гилгамеш”. Той беше цар на Урук, един от най-важните шумерски градове.
  2. Енмаркар – Цар на Уме, друг важен град в Шумер.
  3. Лугалзаггиси – Този владетел се смята за един от първите шумерски царе, който обединил различните градове-държави под един владетел.
  4. Урунгина – Той беше цар на Лагаш, друг важен шумерски град.
  5. Еншакушанна – Цар на Уме, също известен като владетел на Уме.
  6. Ешнунна – Този град беше управляван от различни царе през шумерския период.

Тези имена са само някои от известните Шумерски царе. Тъй като много от записите от този период са изчезнали или са трудни за разчетене, информацията за Шумерските царе може да бъде сравнително скромна и често се основава на археологически изследвания и легендарни текстове.

Visited 123 times, 1 visit(s) today

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *