Codex Gigas (или „Библията на дявола“)

Най-известният е древният ръкопис “Код Гигас”, по-известен като ” дяволска библия“. Само двама  души могат да вдигнат тази книга, направена от 160 кожи. Легендата разказва, че Кодексът Гигас е написан от монах, който след като е осъден на смърт, според която монахът трябва да бъде зазидан жив, сключва сделка с дявола. С помощта Дяволският монах написа книгата за една нощ (при това дяволът написа автопортрет. Колкото и да е странно, почеркът в книгата е изненадващо ясен и същият, сякаш наистина е написан в рамките на кратък период от време. Учените обаче смятат, че подобна работа ще отнеме от 5 години (ако се пише без прекъсване) до 30. Ръкописът съдържа привидно несъвместими текстове: пълната латинска Библия Вулгата, Антиките на евреите от Флавий Йосиф Флавий , сборникът от медицински трудове на Хипократ и Теофил, Хрониките на Бохемия от Козма Пражки, „Етимологична енциклопедия“ от Исидор Севилски, обреди на екзорсизъм, магически формули и илюстрация на небесния град.

Codex Gigas, известен също като “Гигантски кодекс” или “Библия на дявола”, е средновековен ръкопис, създаден през началото на 13-ти век в манастира на Бенедиктинската общност в град Подлахизе в Чехия. Този гигантски ръкопис, който едновременно включва текстове от Светото писание, апокрифни текстове, медицински записки и магически формули, е най-голямата съхранила се средновековна ръкописна книга в света.

Кодексът е наречен “Библия на дявола”, защото включва илюстрация на дяволската фигура, което често е асоциирано със зли сили и нечисти духове. Този портрет на дявола е голям и впечатляващ, което добавя към впечатлението за тайнственост и мистика около кодекса.

Codex Gigas съдържа текстове от Библията, включително Стария и Новия завет, апокрифни текстове като “Јubilees”, “Ених” и други, както и различни лекарствени рецепти и магически текстове. Книгата се счита за важен източник за изучаването на средновековната религиозна и културна история.

Codex Gigas се съхранява в Кралската библиотека в Стокхолм, Швеция, където е изложен за публика.

Visited 35 times, 1 visit(s) today

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *