Повече от 140 геоглифа открити в пустинята Наска

Пустинята Наска (Nazca), намираща се в Перу, Южна Америка, продължава да учудва със своите находки .

Японски учени откриха 142 нови геоглифа (големи рисунки на земята) в пустинното плато.

Повечето от тези новооткрити геоглифи са толкова стари, че дори от височина е трудно да се разбере какво изобразяват.

Обаче, ако внимателно се очертаят контурите им на фотографиите с бели линии, тогава веднага се появяват необичайни и често антропоморфни (хуманоидни) фигури.

Един от откритите геоглифи е особено впечатляващ.

Той изобразява змия, която има на всеки край на тялото си глава. А тези глави, поглъщат фигури на хора.

На други открити рисунки може да се видят изображения на риба, както и странни геометрични фигури.

Учени от японския Университет в Ямагата (Yamagata University), водени от проф. Масато Сакаи, заедно със специалисти от IBM Power Systems, за периода 2018 г. – 2019 г., внимателно проучват повърхността на Наска и околностите. За идентифицирането на едва забележими рисунки по земята им помага специално цифрово оборудване.

Една от рисунките изобразява странно животно, до което се виждат краката на човек. Това животно е изненадващо подобно на динозавър, а над гърба му са изтеглени три овала, подобни на яйца.

Други геоглифи изобразяват добре разпознати животни – лама, орел, маймуна и други

В продължение на много години, рисунките в пустинята Наска повдигат много въпроси. Защо са направени? Защо е възможно да се видят добре само от голяма височина? Какво означават те и защо някои рисунки изобразяват животни, а други – неразбираеми линии или човешки фигури?

Хипотезите за тези геоглифи също са много. Като се започне от това, че са огромен древен астрономически календар и се премине към послание до извънземните.

Източник:ТУК