Разгадаха вековна мистерия от Долината на смъртта

долината на смъртта

Американски учени успяха да разгадаят вековната мистерия на движещите се камъни от Долината на смъртта. Процесът на движение на камъните по дъното на езерото Рейстрак Плая беше разкрит.

Изследователите от САЩ са установили, че причината за движението на камъните е лед, подобен на раздробено стъкло.

Десетилетия наред учените само предполагаха за причината, която движи камъните от черен доломит по дъното на езерото, оставяйки ясна следа по пътя си. Невидимата сила в Долината на смъртта бе една от най-големите атракции за туристите.

Това е възхитително – да участваш в разкриването на такъв род обществена тайна – казва океанографът Ричард Норис от Института по океанография Скрипс в Ла Хоя, който е ръководител на изследването.

death_valley_15

Дълго време геолозите в страната смятаха, че камъните се движат от вятър, който не може да се регистрира. Изследването обаче показа, че не бурни ветрове, а тънки парчета лед движат камъните по дъното на езерото.

Езерото Рейстрак Плая се намира на височина 1130 метра над морското равнище, на три часа път от близкия град. Водният басейн отдавна е пресъхнал. Мястото е заобиколено от планини, а вечер температурата често пада под нулата.

Долината на смъртта

Изследователите започнали да изучават региона през 2011 година, като създали метеорологична станция и разпръснали камери, а камъните били следени с GPS датчици.

Преди това никой не беше успявал да снима пълзящите камъни, а малцина бяха тези, които са виждали на живо как се движат.

Щом някой камък започнел да се движи, устройствата записвали неговото положение и ускорение. Скептиците смятали, че няма да бъдат дочакани никакви резултати и това ще бъде най-скучният експеримент в историята на науката.

Преди дни обаче учените забелязали, че по дъното на езеро има вода. Дълбочината била само 7 сантиметра и през нощта водата замръзвала. Общата площ на водния басейн е 4.5 километра.

Долината на смъртта е част от пустинята Мохаве в източна Калифорния. Това е най-горещата и суха област в Северна Америка, както и най-ниското място на континента.

Ако намирате тази публикация за интересна , помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

 

Visited 590 times, 1 visit(s) today