Кой създава нощните кошмари

кошмари

Кошмарите – какво е това? От гледна точка на официалната медицина всичко е много просто. Това е в резултат или на прекалено задушевна приятелска разпивка или следствие от нарушение на човешката психика. Но, за съжаление, това не е толкова отговор, колкото признание за своята пълна некомпетентност.
Нека опитаме да разберем: чии призраци се появяват в къщите и плашат хората. Не винаги, но понякога все пак се удава да се установи точно кого е видял човек в сумрака на вечерта.
Ето например, какво се случило с московските копачи, които слизали към старото подземие на Института за спешна помощ “В.В.Склифовски”, който в миналото е бил страноприемница на граф Шереметиев. Под намиращия се някога тук приют се запазили огромни изоставени мазета, в които веднъж се спуснали двама безстрашни изследователи на подземия. Те открили запечатана врата с ръждясала ключалка, сръчно я отворили и се оказали в огромна сводеста изба. Но не могли да я изследват. Едва направили няколко стъпки, те чули шумолене над тях. Смелчаците погледнали нагоре и видели как през тавана първо се промъкнала нечия ръка, после крак, а след това в мазето бавно “изплувал” женски силует. Копачите веднага избягали от мазето и дошли на себе си едва в приемната на болницата. Но там те се изплашили още повече : в инвалидната количка било тялото на мъртва жена, чийто призрак те преди малко видели в мазето.
Но за да се срещнете с призрак или фантом на починал човек изобщо не е задължително да се спускате в загадъчните тъмни мазета.

Щурман Николай Меркулов се връща у дома след дълго пътуване, събира своите приятели и роднини, за да отпразнуват пристигането му. И всичко е наред, докато някой изведнъж решава да почете тъщата на домакина, която умира, докато той е бил на път. Тя е добра жена, така че всички гости са пили заедно и искрено й пожелали лек път в отвъдното. И… изведнъж в стаята настава тишина. В един тъмен вход, водещ в съседната стая изниква бял полупрозрачен силует. Това е призракът на тъщата. Изведнъж стаята бива осветена от ярка светкавица. Това е понеже един от гостите решава да заснеме невероятната поява на умрялата жена. Ужасени, гостите набързо си отидват, а Николай през останалата част от нощта не можал да заспи. Струвало му се, че призракът е все още в апартамента, но е станал невидим.
На сутринта идва гостът, който успял да натисне копчето на фотоапарата, преди призракът да изчезне. У дома си той проявил филма и с изненада намира на негатива прозрачната фигура на призрака на починалата.

кошмари

Какво е фиксирал апарата на хладнокръвния гост? Ето например, съвременният канадски невролог Mайкъл Пърсингър заяви следната теория, обясняваща по негово мнение както появата на призраци, така и възможността да се отразят на фото филм. Почти всички от виденията, счита физиолога, се дължат на електрическа стимулация на определени части на мозъка на човека, особено на неговата лимбична система. Те могат да се тълкуват като последна “въздишка” на умиращия мозък, създадена от последните му електрически импулси.
Но може би призраците имат и друг произход. От снимки на призраци, които се появяват по време на някои спиритични сеанси в края на XIX век се интересува изследователят на невероятни явления А. Аксаков. Според него, много интересно наблюдение, което предполага произхода на призраци е описано през 1889 г. от известния изследовател на спиритизма MакНеб. По време на един сеанс експериментатора, фотографирайки съпровождащите го явления, направил снимка на призрак-момиче, появила се близо до медиума, който е бил в летаргично състояние. Когато MaкНеб показал снимката на медиума, той разпознал в нея древна рисунка, която преди много години поразила въображението му. Това било снимка на момиче, което възникнало в състояние на транс във въображението на медиума, което някак си е било запечатано на фотоапарата.
Предположението на Аксаков, че призраците са отражение на мислите на човек в състояние на транс и че те са в състояние да се материализират в обект, обликът на който може да бъде записан на фотография се потвърждава от проведени през последните години проучвания.

В средата на 70-те лекарят-психиатър Генадий Kрохальов с фотоапарат успял да улови виденията на пациенти, страдащи от психични разстройства. Като “устройство” за такива експерименти той използва маска за подводно гмуркане, към която присъединил апарата. Приблизително при половината на снимката се появил съвсем ясно изображение на халюцинаторните образи на пациентите.
Подобни експерименти провежда напълно независимо и американски психолог Юлий Ейкзенбуд. Насочвайки обектива на фотоапарата “Polaroid” към окото на притежаващ екстрасензорни способности човек, ученият му предлага да мисли за даден обект. В повечето случаи на снимките има ясен образ на обекта или на човек. За разлика от Крохальов, по време на опитите Eйкзенбуд успял да направи много интересно откритие – изображението на филма често се появява и в такива случаи, когато камерата не е насочена към очите на човека. И още едно наблюдение на Ейкзенбуд, което ще помогне да се разбере явлението призраци. Въздействието на екстрасенса върху филма, което се проявява в по-голяма яснота на изображението е по-голямо, когато той е бил в състояние на леко опиянение.
Този на пръв поглед странен ефект на алкохола върху способността на човек да въздейства на филма може да бъде разбран. Много екстрасензорни способности на човека, например проскопия – предсказване на бъдещето, се проявяват, когато той се намира в състояние на транс. Ето защо известните гръцки храмове, прочути със своите гадатели, често са били разположени в планината близо до пукнатини, от които се издигали на повърхността дълбочинни газове, оказващи “опияняващ” ефект на жреците.

Появилите се в резултат от влиянието на екстрасенса призраци, отразени от чувствителността на фотографския филм или директно възприемани от някои хора, уфолозите наричат “мисловни форми” или “мислеобрази”. В резултат на многобройните наблюдения, те заключават, че мисловните форми – това не са просто триизмерни образи, те са наситени с определена информация, емоции и надарени със собствено, независимо от породилия ги човек битие. Например, те могат да се внедряват в намиращи се в близост хора и да им оказват определено влияние.
А ето какво мисли за връзката между хората и генерираните от тях мислени образи един добре известен парапсихолог – Людмила Баранова : “… изследванията, извършени както в нашата страна, така и в чужбина, са показали, че филмът е в състояние да улови нашите мислеобрази. Тези експерименти показват, че човешката мисъл пряко или косвено – чрез физически процеси, може да се материализира така, че да се фиксира от уреди, а понякога и от очите на хората. Ако приемем, че това е така, тогава много явления ще имат разумно обяснение. Например много истории за призраци, таласъми и други зли духове. В крайна сметка, това може да са “материализирани видения”, родени от кошмарите или от разпаленото въображение на човека”.
И така, мислеформите или мислеобразите съществуват не само в мозъка на алкохолиците, както и на изпаднали в състояние, близко до транс. Веднъж възникнали под въздействието на силни човешки преживявания, те продължават още известно време да съществуват самостоятелно като енергийна същност. Продължителността на съществуването им зависи от енергийните доставки, които получават. Такива доставки най-интензивно се наблюдават в различни аномални зони на земята, където тя разтоварва своята енергия. От тази гледна точка може да се обяснят например, множество явления, настъпили в известния Пермски триъгълник.Огромните двуметрови същества, видени от някои изследователи в здрача, дискомфортът, изпитван от тях като че ли от неприятелски поглед, неясните силуети, заснети от фото капани – всичко това не е доказателство за наличието в Пермския триъгълник на снежен човек, а на мислеформи, създадени от самите участници в експедициите и усилени под въздействие на енергийно активната зона.

инфо:http://universalnite000.blog.bg/

 

Ако намирате тази публикация за интересна , помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Visited 200 times, 1 visit(s) today

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *