Пирамидите в Пачакамас на империята Уари, изумяват учените

unnamed

В Пачакамас са открити 15 пирамиди на империята Уари

Пирамидите в областта Пачакамас са построени в епохата преди инките. Археологическият обект се намира на около 40 км югоизточно от Лима, Перу. Археолозите са открили над 15 пирамиди в този огромен древен комплекс. Според изследователите, този главен град и административен център са изградени от културата Уари, някъде между 600-800 г. след Христа.

Въпреки че империята Уари е намаляла, Пачакамас е израснал с по-голямо значение като култов център в древни времена и повечето от обикновените сгради и храмове датират между 800 и 1450 г. след Христа. Освен пирамиди, в комплекса са намерени гробище и разноцветни фрески на риба от началото на междинния период. Според археолозите Пачакамас е най-важният център за поклонение на древните жители в Перу, и в своите специални дни на са идвали стотици хора от цялата страна. ”Пачакамас” („Pachacamac“) е дума, означаваща „свят“ (Пача) и „живота“ (КАМАК), и по-общо означава „този, който вдъхва живот на света“.
Хората от Пачакамас са се покланяли на Пача Камая, в превод създателя на земята, той е смятан за бог създател от хората, които са живели в тази част на Перу, преди завладяването на инките. Инките го включили в своите божества, но като по-слаб съперник на Виракоча, който е техния създател бог.Културата Хуари, около 600-800 г. сл. Хр. Е изградила града и се е развивала, като вероятно го е използвала като административен център. Археолозите са открили редица дизайни повлияни от Хуари, които се появяват на структурите и на керамиката и текстила, намерени в гробищата на този период. След разпадането на империята Хуари, Пачакамас продължава да расте като култов център. По-голямата част от общата архитектура и храмове са били построени по време на този етап (в. 800-1450 г. сл. Хр.).

Всички култури, които са се намирали в някакъв момент там, са донесли даровете на святата за тях земя, за да се поклонят на езическите си богове. Множество древни приноси са намерени от археолозите, които са дали по-добра представа и информация в историята на тези древни монументи, които са сложни благодарение на различните намерени елементи, като текстил, декорирани керамика, дърворезба, океански раковини, животни и дори умъртвени жени и деца. Всичко това изумява учените за тези находки, които са в процес на изследвания.

инфо:http://www.chudesa.net/

Visited 289 times, 1 visit(s) today

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *