Откриха уникален храм, по-стар от Стоунхендж

Този храм е на Гьобекли тепе в Източна Турция

gobekli_tepe04_02

Днес, Гьобекли тепе е огромен прашен хълм. Жегата предотвратява труда на археолозите от разкопките през лятото и затова само 5% от общата част на Гьобекли тепе е разкопана. Представете си, какво ще открият археолозите, след като те успеят да разкопаят 50% от тази невероятна древна постройка.

В далечното минало е имало дни на мек климат, когато зелените земи са завладели региона. Тогава в местността Гьобекли хората са се организирали на групи от стотици ловци, които са преследвали и довеждали цели стада газели в капани. Те са били специалисти, не само като ловци и събирачи, а и като строители и художници.

Постройката на Гьобекли тепе е с превъзходно строителство, което не се поддава на нашето знание за миналото. От това, което изследователите са успели да разберат до момента е, че е построен като храм, създаден с гигантски варовикови блокове, които преобладават в някои места из пустинята.

hram-po-star-ot-Stounhendj-Geobekli-tepe.-300x199

В сравнение с Гьобекли тепе, Стоунхенджизглежда тромава и несигурна строителна работа, малко повече от една купчина подредени изправени камъни в кръг! Въпреки че и двата храма са невероятни постижения на древния човек, това, което отличава този невероятен строеж в днешния Турция от Стоунхендж е не само тежкия труд или техническата трудност на проекта. Времето на построяването, което разделя двете е това, което обърква изследователи и историци, тъй като храмът на Гьобекли тепе е построен 7000 година, преди Стоунхендж. Такива са резултатите от изследванията за времето на построяването.

Gobekli-Tepe-2-e1417607363754

Редно е да отбележим, че това измерване не винаги е точно. Според други изследователи, това не е реално, тъй като ако се вземе пред вид Библейската хронология за събитията в далечното минало, то няма да има съответствие. Например изследванията с радиоактивен въглерод С14 дават точност до 5000 години. По този въпрос има писано достатъчно книги, научни трудове и лекции в нета. Вижте вклиповете към статията още по този въпрос.

Основните структури на Гьобекли тепе са серия от три праволинейни структури, които са разположени под повърхността, определени чрез каменни стени, и съдържащи множество декорирани Т-образни колони. Камъните са били използвани главно като подкрепа за покрива, въпреки че не може да се изключи, че те са имали символична цел в храмовото служене.

Храмът на Гьобекли тепе се намира на 50 км. северно от турско-сирийската граница. Той е открит през 60-те годни на 20-ти век, но не се е знаело точно какво е. Местен овчар разкопава през 1994 г. част от повърхността и открива артефакт с интересен релеф на животно. От тогава са започнали разкопките, които са стигнали само до 5% от общия предполагаем размер на храма. Не е ясно за археолозите защо е бил затрупан под такъв дебел пласт пръст преди 2000 г. и как са я докарали до мястото тогавашните хора. Храмът е уникален и е едно от най-невероятните места на планетата.

инфо:http://www.chudesa.net/

Visited 735 times, 1 visit(s) today

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *