Independent: Семейството на Чърчил го молило да не приема исляма

Чърчил

Семейството на бившия британски премиер Уинстън Чърчил го молило да не приема исляма, пише The Independent, позовавайки се на новооткрита кореспонденция.

Според вестника, политикът, който доведе страната до победа във Втората световна война, бил очевидно толкова очарован от исляма и културата на Изтока, че роднините му се опитвали да го убедят да не става  мюсюлманин. Това се посочва в писмо на  жената на брата на  Чърчил Гуендолин Бърти. Посланието е с дата август 1907 г. Документът е открит от историка Уорън Доктер в университета в Кеймбридж.

„Моля, не приемайте исляма“ – обръща се Бърти към  Чърчил. „Забелязах във вас тенденция към  ориенталски характер, тенденция за паша, аз наистина забелязах това,“ – пише тя.

Вестникът припомня, че Чърчил е служил в Судан и в свое писмо признава, че  „би искал да бъде паша.“

Доктер казва за  вестника, че Чърчил никога не е възприемал идеята да стане мохамеданин  сериозно. „Във всеки случай по това време той е бил повече или по-малко атеист,“ – казва експертът. „Но той наистина се е възхищавал от културата на исляма, което е типично за представителите на Викторианската епоха,“ – добавя той.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 230 times, 1 visit(s) today

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *