Може ли да се спре стареенето чрез храната?

Може ли да се спре стареенето чрез храната?

С течение на годините организмът се износва: старее кожата, косата побелява, походката става по-тежка, дори се променя тембърът на на гласа. Човек  става все по-уязвим за  болести.

Продължителността на живота  до голяма степен се определя генетично: зависи от дължината на теломерите, които са разположени в краищата на хромозомите. Но науката твърди, че има и други, все още неоткрити клетъчните механизми, които превръщат един млад човек в стар. При това учените не се съмняват само в това, че основната роля в стареенето играят  свободните радикали, и  някои специфични протеини в  организма. Да се спре разрушителния им ефект може с правилни храни: Храни с антиоксиданти.

Защо всички ние рано или късно остаряваме и как може да се спре този процес, изследва науката  геронтология.

През миналия век  учените така и не успяват да открият  формула за безсмъртие, затова сега  експертите са се фокусирали върху това как да  открият главния  механизъм, благодарение на който клетките вече не се обновяват, и завинаги да го блокират. За многото години изследвания има няколко версии за причините за стареенето.

То е програмирано

Според една версия   стареенето е генетично определено. В организма има около 200 гени, които са свързани с продължителността на живота. Този така наречен „биологичен часовник“ на организма, който се намира във всяка клетка е  конфигуриран за определен срок живот.

Виновни са специални протеини, които съществуват в организма

Съгласно тази версия, за стареенето е виновен намиращ се в организма протеин, той се нарича «ТOR» – регулатор, който влияе на метаболизма. Този протеин влияе на скоростта на клетъчно делене. A колкото по-интензивно е делението, толкова по-бързо клетките умират.

Теорията за свободните радикали

Фактът, че тази теория е най-популярната днес, доказва дори реклама на обикновен  крем за лице. Свободните радикали са съединения, в които има само един електрон. За да станат пълноценни, те са склонни да си го „изтеглят“  от „нормалните“ клетки. Ако успеят, здравите клетки се унищожават, а човек остарява. Този факт е открит през 1956 г. от учения  от Катедрата по биофизика в Университета на Калифорния Д. Харман. Ученият се запознал тогава с  изследване, проведено преди години. Радиобиолозите установили, че  увреждането на  клетките от радиация се получава заради това, че водата се разцепва на свободни радикали. Кислородът   в продуктите на разцепване на водата мигновено окислява  близките молекули.

При хората свободните радикали се  синтезират от черния дроб в много малки количества. Тази функция е естествена: ако в организма попадне вредно вещество, то  може да бъде неутрализирано само  от агресивните свободни радикали. Но натрупвайки се в организма в големи количества, те унищожават собствените си здрави клетки.

Как са се опитвали да се подмладяват преди ?

Хората отдавна  търсят начин да се удължи живота. Например, по време на цар Давид за метод за удължаване на живота се е  считала герокомията, състояща се в съприкосновение на  старци с млади момичета.

През седемнадесети век в Англия се е смятало, че младостта може да се удължи с помощта на кръвопускане. Един век по-късно се появяват  мошеници, които започват да продават „еликсир на вечната младост.“

Днес науката търси методи за удължаване на живота в много и различни посоки, като например  създаване на вещества, които възстановяват имунната и кръвоносната система, стволови клетки, намеса в работата на гените. Въпреки това, таблетката против  старостта, като всяка друга, има странични ефекти. Например, стволовите клетки, които са   изолирани от костен мозък, могат да стимулират регенерацията на клетките, но в същото време  стимулират и растежа на злокачествените тумори.

Интерес у искащите да живеят вечно  дълго време  предизвиква друго необичайни средство – рапамицин – лекарство, което се предписва на пациенти с трансплантации на органи. То влияе на протеините,  отговорни за стареенето, но,  за съжаление може да предизвика диабет.

А  учени от Университета на Нов Южен Уелс са убедени: може да се удължи животът и без да се прибягва до научни иновации, които не винаги са безопасни. По време на изследване, което продължило 35 години и обхващащо повече от 2500 души, експерти са установили, че тези, които контролират калоричността  на храната си и се занимават с леки физически упражнения, живеят по-дълго средно с шест години.

Как да се храним за да живеем по-дълго?

Още през 1930 г. са  публикувани резултатите от проучване, според което нискокалоричната  храна с  30 до 50% увеличава продължителността на живота.
Въпреки това, е важно  да се има предвид, че при  общото намаляване на калориите е необходимо  храната да бъде богата на хранителни вещества. Препоръчва се намаляване на приема на калории, най-вече за сметка  на намаляване на тежките  животински мазнини (червено месо, мазни млечни продукти). Здравословно хранене с ниска калоричност, според учените, означава риба и растителни мазнини. Последните се съдържат в орехите, зеленчуците, плодовете и растителните масла. Препоръчват се обезмаслени млечни продукти или продукти, съдържащи мляко, в което част от млечната мазнина се заменя с растителни мастни киселини. Тези мазнини макар да имат калории, се  асимилират  по-добре и   не забавят метаболизма.  Предлага се също да се премине на сложни въглехидрати – пълнозърнест хляб и зърнени култури, които  постепенно, а не така бързо, като  сладкото  и брашната, увеличават кръвната захар, запазвайки  здравето.

В допълнение учените са на мнение,  че ефект на „забавяне на стареенето“ имат няколко компоненти от нашата храна. Първо, това е ресвератрол – вещество, което се съдържа в сухото червено вино. То активира производството на протеини, които действат положително върху механизмите на съпротива на стареене. Второ, антиоксиданти, които   се  съдържат предимно в  плодове, орехи, зеленчуци.  Но и тук  всичко трябва да е в  умерени количества: свободните  радикали в малки количества трябва да присъстват в организма за да го пазят.

Най-висока оценка по системата  «Oxygen Radical Absorbance Capacity» – способността за абсорбиране на свободните радикали, имат  ягодите, боровинките, къпините. Стандартът е разработен от учени от Националния институт по стареене на населението на САЩ през 1990 г.

Друг продукт, който трябва да се вземе под внимание и да се включи в дневния хранителен режим -са  бразилските орехи. Това е източникът на един от най-ефективните антиоксиданти – селен, който потиска всички негативни окислителни реакции  в организма, водещи до клетъчна смърт.

Вечно млад

Науката предлага десетки начини да изглеждате по-млади и да живеете по-дълго. Но зсега учените не са измислили нищо по-добро от природата. И според нея, стареенето е необходимо за еволюцията, за да се появи ново, по-съвършено поколение. Може би утре ще се появят истински подмладяващи ябълки, които ще ни помагат да останем вечно млади. Но, доколкото те не все още не са изобретени, ние можем да помогнем на себе си, и това не е толкова  трудно. За да може обменните процеси да протичат бързо,  а клетките да се обновяват, е необходима  минимална физическа активност и правилно хранене.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 244 times, 1 visit(s) today