Археолозите разкриват келтска пещ за топене в Полша, която предшества датата на Исус

Археолозите разкриват келтска пещ за топене в Полша, която предшества датата на Исус

[ad_1]

Като участник в програмата на Amazon Services LLC Associates, този сайт може да печели от квалифицирани покупки. Може да печелим комисионни и за покупки от други уебсайтове на дребно.

Археолозите в Полша направиха възхитителна и вълнуваща находка близо до град Warkocz, като разкопаха келтска пещ за топене на желязо, която е датирана преди Исус, находка, която допълнително потвърждава доколко келтите са повлияли на континентална Европа и колко голяма сила са имали в региона.

Докато смятаме, че келтите са базирани в шотландската, ирландската, британската и уелската история, те всъщност произхождат от Централна Източна Европа, където Полша се намира днес. Те започват като халщатска култура от желязната епоха и техните металургични умения скоро им помагат да се разпространят в цяла Европа и на Британските острови, където техните езици са актуални и днес, включително галски, уелски и ирландски.

Келтски щит, намерен в Лондон през 1800-те. Изображение чрез Wikimedia.

Тези металургични умения не биха били възможни без пещи за топене на желязо, които бяха вкопани в Земята и облицовани с глина. Тези съоръжения дават на келтите превъзходна способност да произвеждат доспехи, каски и оръжия, които ще ги превърнат в доминираща сила в цялата страна, докато римляните ги победят и не ги интегрират в собственото си общество, когато Юлий Цезар завладява Келтска Галия в кампании от 58 г. пр. Н. до 51 пр.н.е.

Сложно изработен церемониален келтски шлем. Изображение чрез Wikimedia.

Но векове преди това келтите са били могъща култура, в немалка част благодарение на уменията си за топене.

Келтско бронзово огледало. Изображение чрез Wikimedia.

И сега, археолозите, ръководени от д-р Пшемислав Дулеба от Института по археология на университета във Вроцлав, са разкрили една от своите пещи, заедно с остатъци от желязо и шлака вътре, заедно с други артефакти като керамични парчета, закопчалки за дрехи и дрехи, както и метални орнаменти, от които става ясно, че пещта е принадлежала на келтите още през 3 век пр. н. е.

Останките от келтска пещ за топене, намерени в Полша. Изображение чрез YouTube.

„Пещите за топене на желязо, които открихме във Warkocz, най-вероятно идват от тази най-ранна фаза от престоя им в земите на днешна Полша“, каза Дулеба в изявление. „Времето на пристигането им е все още слабо проучен и загадъчен период от праисторията на Южна и Централна Полша.“

Пещ за топене на келтско желязо
Демонстрация на келтска пещ за топене чрез YouTube (виж по-долу)

Свързани: Откриването на древен щит от кора драстично променя възгледите за келтите и древната война

Всъщност южна Полша е на външния край на мястото, където е произлязла културата на Халщат. Но келтите не би трябвало да отнемат много време, за да пристигнат там, тъй като това би било кратко пътуване на север с кон. А келтите са били експертни конници, дори са служили като елитна кавалерия в римската армия. Римляните също ще продължат да приемат келтския меч.

Келтски кавалерийски воин, както е изобразен на бронзова плоча, направена около 400 г. пр. Н. Е. Изображение чрез Wikimedia.

Докато келтските пещи са по-многофункционални инсталации, които обслужват голямо разнообразие от обществени нужди, по-късно римските пещи не са.

„Интересното е, че цъфтежите (металургичните пещи) от римския период, т.е. няколкостотин години по-късно, са инсталации за еднократна употреба“, каза Дулеба.

Тези пещи за топене са направени да издържат и причината, поради която тази дори е открита, е, че екипът от археолози е използвал специална съвременна технология, която може да открие места, които някога са били изложени на висока температура, която е необходима за металургията.

Според Наука в Полша:

Пещите са били вкопани дълбоко в земята, а вътрешността им е била облицована с дърпане (изолационен слой, съдържащ глина). Само много малка част стърчи от повърхността на земята.

Засега изследователите са отворили само едно малко археологическо проучване, но д-р Дуленба казва, че вярва, че в района може да има повече пещи.

Археолозите са избрали мястото на разкопките, след като са използвали магнитен метод, който регистрира следи от стари сгради и съоръжения, които някога са били силно изложени на високи температури.

Един от няколкото намерени келтски меча, демонстриращи артистичността на техните металургични умения. Изображение чрез Wikimedia.
Още един келтски меч, макар и в по-лоша форма. Но все пак можете да видите майсторството. Изображение чрез Wikimedia.
Римска спата, повлияна от келтския дизайн. Изображение чрез Wikimedia.

Келтската култура процъфтява с години и техните умения за топене създават много произведения, които в момента са изложени днес в музеи по целия свят. По времето, когато Исус се е родил във Витлеем около 4 г. пр. Н. Е., Келтите вече са били завладени до голяма степен от римляните, но тяхната култура е съществувала от векове и продължава да съществува и днес в малки джобове, където някога са живели.

Витражи, изобразяващи Исус. Изображение чрез Wikimedia.

Но анализът и датирането на сайта тепърва започват, тъй като учените се подготвят да използват радиовъглеродни дати, за да установят по-точна възраст.

„Ако експертните изследвания под формата на анализи и радиовъглеродно датиране на изгорели дървесни остатъци от пещи потвърдят нашето предположение, ще можем да заявим със сигурност, че това е първият добре документиран келтски металургичен цех в съвременна Полша“, каза Дуленба.

И това наистина би било нещо, което да добавите към полските книги по история, което вече е повлияно от келтите, които въведоха много инструменти и оръжия в региона, форми, които все още се използват до 1800-те години.

Келтите въвеждат знания за грънчарското колело и напредналата металургия на желязото, като ножици, брадви, ножове, пили и чукове в подобна форма се използват в Полша до края на доиндустриалната ера в края на 19 век.

Полша трябва да се гордее с тяхното келтско наследство, тъй като то е формирало нацията им също толкова през цялата история, колкото и други народи и събития. Може би повече келтски обекти ще бъдат намерени в близост до топилната пещ и ще хвърлят повече светлина върху култура, която все още е някак загадъчна за нас.

Вижте повече за келтските топилни пещи по-долу:


Представено изображение: Екранна снимка на YouTube

[ad_2]

Source link

Visited 10 times, 1 visit(s) today

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *