Панс, неизвестността и маската, която лекува

[ad_1]

Аз съм Панс. Мисля. Съществувам. Предизвиквам се. Пренареждам информация в различни форми. И вървя по пътя …

Световна пандемия – отново нещо ново се случва в моя живот. Нещо ново и непознато в живота на много хора. Заплаха от невидим враг, микроскопичен и извън възприятията ни. Но поразяващ целево телата ни. Огромни вълни информация по темата бавно подкопават брега на нашата вътрешна убеденост в недосегаемата ни реалност.

А дали наистина никой не го очакваше? Наистина ли изненадата ни трябва да е пълна? Повишената ни тревожност от неизвестното създава хаос в мислите и съзнанието ни. Несигурността за утрешния ден обърква всички наши планове, комфортно подреденото ни бъдеще става илюзорно и парализира мечтите ни. Но да се огледаме около нас. Да погледнем през прозореца. Виждаме ли обаче някъде наоколо хаос, освен този, който е в главите ни, в мислите ни?

Тишина в кварталите. Природата отдъхва. Трафикът от коли е спокоен и ненатоварващ. Парковете са празни. В планините не пъплят хора, търсещи перфектното място за барбекю. Търговските центрове са пусти. Заведенията не са вече утеха и разтуха за гъмжило от хора. Навсякъде всеки изчаква другия на определено разстояние и не бърза. Да, НЕ бърза! Неотложността е снижена до минимум – сега, сега ми трябва, не утре, спешно е, давай, има вариант… Всички семейства са заедно. Общуват както никога досега, защото не са имали възможност да го правят. Сега можем дори да чуем какво мисли другия и то, по теми, които не сме разисквали от много отдавна, можем да говорим спокойно за наши, важни, лични неща, защото … нямахме време от много начини да живеем разнообразно … от желанието за весело и неповторимо изживяване, което преследвахме непрестанно. Но в момента всичко е спряло – „хаосът“ на съвремения живот отстъпи място на „подредеността“ на извънредния момент.

Хм, добре – а какво представлява една криза? Тя хаос ли е или подреденост? Поглеждам набързо за дефиниция. „Криза – в обществен план означава нестабилно и опасно положение, свързано със здравни, екологични, икономически, енергийни, политически, дипломатически или международни проблеми.“ Да, нестабилност – на една крачка до хаоса.

От началото на 2020 се говори за голяма световна финансова криза, до какъв етап  е в своето развитие тя и кога ще достигне определени региони. Отделно в света има изключителен икономически дисбаланс във всички области на живота, а парите отдавна нямат никакво покритие на своята стойност. Пари, които винаги не достигат, ограничен ресурс, който не добиваме, основна движеща сила за животите ни … а всъщност хората сами си ги произвеждат и контролират тяхната ограниченост – това е парадоксът на нашата съвременна цивилизация.

И точно в този момент се появява нашия невидим микроскопичен враг? Или пък невидим помощник в  подготовката за бурята? А някой знае ли колко голяма ще е тази буря? Какви ще са пораженията от едно огромно бедствие зависи от степента на подготовка преди случването му. Да си припомним, че в историята най – много жертви сред хората са ставали факт единствено поради пълна неподготвеност, включително и предходни пандемии, природни бедствия или конфликти.

Да, за съжаление, съвременния свят, такъв, какъвто го познаваме и такъв, какъвто го живеем, не би оцелял при финансов крах от мега мащаб. Хората не биха понесли срутването на мечтите си … защото тези мечти са изградени изцяло на най – засегнатият компонент в съществуването им – парите.

И точно сега, точно в този момент – огледайте наоколо – навсякъде около нас има пълна подреденост, установени правила на извънредно положение, пренастройваме живота си по други, неочаквани за личните ни разбирания приоритети и изместваме своя фокус върху ценности, различни от финансовия ресурс, който принципно е водещ в последните десетилетия.

И точно в този ключов момент, на прага на неизвестността от възможни изходи, идва съвсем очаквано и тя – паниката. Замислете се – всеки, който действа под действието на паниката, всъщност спомага за бъдещия оздравителен ефект в пътя към новото бъдеще – точния механизъм на паниката е като повишената температура в човешкото тяло при вирусно заболяване. Забелязали ли сте, че при един човек температурата помага, а при друг – не? Да, всичко е до организма и неговите сили … Така се получава и с паническите действия при кризисна неопределеност … Едни обвиняват останалите заради паниката, други са благодарни за точния миг на настъпването на паниката, не са малко тези, които хитро използват паниката – бъдещето ще настъпи и паниката е част от пътя.

Случайна ли е пандемията сега? От къде тръгна и къде върлува? Защо точно сега се случва? Непрекъснати полемики във всички крайности. Теории на конспирацията. Съвпадения от различно естество. Представете си финансов колапс без подредеността на момента, без дисциплинираността на хората, без опазването на реда в извънредната ситуация, без внимателно планираната помощ за икономиката, като организъм, чиито сили трябва да съхраним, без психическата ни настройка за устояване на невидим враг …

Хаос срещу подреденост!
Внимателно разработен план или пък неизбежни действия с оглед ситуацията?
Удивително съвпадение на кризи?
Лекува ли всъщност маската?

„Господ не играе на зарове.“ – казва Айнщайн по темата за квантовата неопределеност.
„Не казвай на Господ на какво да играе!“ – репликира Бор.
„Наистина ли мислите, че Луната съществува единствено като я погледнете?“ – допълва Айнщайн.

Ваш,
Подреждащ частите на пъзела,
Панс

Още от поредицата:

Панс, кучето от Мексико и древноегипетския бог

Панс, празните саркофази в Египет и защо Христос?

[ad_2]

Source link

Visited 11 times, 1 visit(s) today