Инструментите, използвани за изграждането на древни паметници, гледали ли са ни през цялото време?

Една от основните причини, поради които днес оставаме очаровани от древните конструкции, е загадката колко често са били изрязвани и монтирани масивни камъни с необяснима прецизност. Използвайки собствените си очи, очевиден недостатък в основния разказ става очевидно.

Традиционните обяснения предполагат, че обикновените, примитивни инструменти, съчетани с необикновени подвизи на човешко усилие, са направили всичко възможно. Няма добро обяснение защо строителните техники и проекти споделят толкова много прилики по цялата планета, докато се появява голямата картина.

Липсващи връзки

Освен мистерията на строителството, има и друго липсващо звено: Какво се случи с инструментите? Също така, защо не виждаме записана информация, обясняваща тези изумителни строителни методи?

Тези методи бяха ли целенасочено пазени в тайна или отговорите ни гледаха през цялото време? Причината да не намерим ясни доказателства за инструменти е, че един от инструментите е ефимерен звук и вибрации? И, има ли друга причина, защото не сме разбрали използваните инструменти?

„Египетските ветроходни камъни“

Една древна информация от древен арабски историк и географ предполага, че египтяните са използвали звук за транспортиране на огромни каменни блокове. Известен като Херодот на арабите, той записва вековна легенда към 947 г. сл. Хр.

Според Мистериозна Вселена, легендата върви така:

„Когато изграждаха пирамидите, техните създатели внимателно позиционираха онова, което беше описано като магически папирус под ръбовете на могъщите камъни, които трябваше да бъдат използвани в строителния процес. Тогава, един по един, камъните бяха поразени от това, което беше любопитно и доста загадъчно, описано само като метален прът. Ето и ето, камъните тогава бавно започнаха да се издигат във въздуха и – като послушни войници, безспорно изпълняващи заповеди – продължиха бавно, методично, с един файл, няколко метра над павирана пътека, заобиколена от двете страни от подобни, мистериозни метални пръти. „

Anubis с Was-скиптър, публично достояние

Was-скиптърът

Всички сме виждали египетски божества като Анубис, застанали със странен прът в ръка като на снимката по-горе. Не много хора обаче знаят какъв е този обект. Нарича се Was-скиптър, тояга с раздвоена основа и покрита с назъбена глава, оформена като стилизиран кучешки или друго животно. Пръчката е тънка и напълно права и е свързана с други загадъчни обекти като Анкх и Джед. Дали бяха само символични или можеха да са някакви инструменти?

Ankh, Djed & Was от Kyera Giannini (CC BY 2.0)
Djed от Марк Картрайт (CC-BY-NC-SA)

Според Aенциклопедия на древна история, тези предмети са символи, представящи кралската власт и власт.

„Трите най-важни символа, често се появяват по всякакъв начин Египетски произведения на изкуството от амулети до архитектура, са били ankh, djed, и беше скиптър. Те често се комбинират в надписи и често се появяват на саркофазите заедно в група или поотделно. В случая на всеки един от тях формата представлява вечната стойност на концепцията: ankh представен живот; на djed стабилност; на беше мощност. „

В някои изображения се виждат Was-sceptres, поддържащи покрива на светилище, докато Хорус гледа. По същия начин Джед се вижда на храмови прегради, които изглежда да задържат небето в комплекса при Джосер в Сакара.

Видео от Древни архитекти изследва тази идея, като показва примери за камертони, използвани от египтяните. Разказвач Матю Сибсън от Великобритания повдига някои очарователни идеи за това как египтяните може да са използвали предмети като Was-скиптър и камертони, за да пробият най-твърдите камъни, използвайки силата на звука и вибрациите. (вижте видеото по-долу)

Изображение на камертони се вижда на статуя на Изида и Анубис, всяка от които държи пръчка. Между божествата дърворезба показва две камертони, които изглежда са свързани с жици. Под вилиците е центриран заоблен обект с четири зъба и той почти изглежда като стрелка, насочена нагоре.

Екранна снимка чрез YouTube

Във видеото Sibson извежда интересен, но непроверен имейл на уебсайта KeelyNet.com от 1997 г. Имейлът предполага, че египтолозите са открили древни камертони и може да са ги нарекли „аномални“, когато не са могли да си представят каква е тяхната цел.

„Преди няколко години един американски приятел избра ключалката на врата, водеща към египетско складово помещение с размери приблизително 8 фута х десет фута. Вътре тя намери „стотици“ от това, което тя описа като „камертони“.

Те варират по размер от около 8 инча до около 8 или 9 фута обща дължина и наподобяват катапулти, но с опъната тел, опъната между зъбите на „вилицата“. Между другото тя настоява, че те определено не са цветни, а „стоманени“.

Тези предмети приличаха на буквата „U“ с дръжка (малко като вили) и когато жицата беше изтръгната, те вибрираха за продължителен период.

Хрумна ми да се замисля дали тези устройства може да са имали закалени битове за инструменти, прикрепени към дъното на дръжките им и дали може да са били използвани за рязане или гравиране на камък, след като са били настроени да вибрират. „

Въпреки че имейлът в най-добрия случай е само анекдотично доказателство, изглежда потвърждава йероглифа на камертоните на статуята на Изида и Анубис с опъната тел между зъбите.

След това виждаме много по-стар шумерски цилиндров печат, показващ фигура, която държи това, което изглежда е камертон. Както виждате повече, изглежда, че древните хора са знаели много повече за ефектите от звука и вибрациите, отколкото разбираме в момента.

Днес ние учим нови начини да разгледаме древните структури. Археоакустиката разкрива как звукът е играл жизненоважна роля в изграждането на обекти по целия свят. Междувременно изследването на киматиката разкрива как вибрациите променят геометрията на материята по сложни и необясними начини. Освен това загадките на квантовата механика се разкриват, когато откриваме нови частици и използваме алгоритми за изкуствен интелект, за да открием как работи самата материя.

Можем ли най-накрая да достигнем етапа, когато ще започнем да разбираме как точно древните хора по света са създавали масивни паметници по целия свят?


Препоръчано изображение: Was, Djed, Ankh от Стария Египет, публично достояние със скрийншотове чрез YouTube

[ad_2]

Source link

Visited 9 times, 1 visit(s) today