Жестокото лице на Христофор Колумб

кростофор колумб

Личните дневници на откривателя Христофор Колумб разкриват, че зад легендарната му фигура се крие един престъпник, който ако беше жив днес щеше да го чака смъртна присъда.

Най-разпространеният мит за Христофор Колумб е, че той е първият европеец, който стъпва на земите отвъд Атлантическия океан, заради което се определя като откривателя на Новия свят.

Това обаче не е вярно. Изследване преди години установи, че първият европеец, който е прекосил Атлантическия океан, е викингът Лейф Ериксон, който основава първото селище на американска земя цели 500 години преди Христофор Колумб.

Корабна Карта

Мит е и дружелюбното отношение на мореплавателя към индианците. Самият той определя новооткритите племена като гостоприемни. „Те искаха да споделят с всички и когато поискаш нещо, никога не ти отказват.” – пише Колумб е дневниците си.

Гостоприемството на островитяните обаче било наказано от Колумб, които взел хората за свои роби и ги принудил да работят в мините му. Голяма част от първите открити индиански племена са брутално избити, като в историческите хроники се споменава за над 125 000 мъртви.

Децата и жените също не били пощадени от жестокия мореплавател, като дори и тях той оковавал и продавал в робство на свои приятели.

„Лесно можеш да вземеш за една жена същите пари като за цяла ферма. Това сега е много често срещано и има много търговци, които търсят момичета – най-вече такива на 9-10 години.” – пише Колумб в дневниците си.

Индианци

Ако някой от робите се опитал да избяга, Колумб пращал срещу него обучени кучета, които го разкъсвали жив.

В историческите хроники е известно масово самоубийство на близо 100 роби, които не успели да издържат мъченията на Колумб и неговите хора.

Известна е и жестокостта на подчинените на Колумб, които изпробвали остротата на сабите си, като нарязвали краката на деца.

Христофор Колумб всъщност е първият търговец на роби в историята, като предимно продавал индианци. Неговият син доизгражда работата му чрез търговията на негри. Така легендарния американски герой основава проблем, с който Америка се бори в следващите 300 години.

Ако намирате тази публикация за интересна , помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Нека стигне до повече хора,любители на Тайни и Загадки ! 

От otvad.com Ви благодарим!

Visited 386 times, 1 visit(s) today