Ел Ниньо може да предизвика глобални климатични катаклизми

ел ниньо

Тази година се очаква да сме свидетели на Ел Ниньо, а последиците от климатичния феномен ще са доста сериозни, посочва доклад на Метеорологичната служба на Великобритания, цитиран от вестник Индипендънт.

Ел Ниньо представлява фаза от Южната осцилация /колебание на температурата на повърхностния слой на водата в екваториалната част на Тихия океан/, при която областите със затоплена вода се изместват на изток.

Предполага се, че най-засегнати ще бъдат Индия и Австралия. Студена зима пък ще заплашва населението на Северна и Западна Европа.

Очаква се, че оскъдното количество на мусонни дъждове в Индия ще доведе до изключително тежко положение. До момента летните мусони потвърждават нашите прогнози, казват от Метеорологичната служба на Великобритания.

Скали

В Индия сезонът започна сравнително късно и над голяма част от територията ѝ паднаха валежи, които са с около петдесет процента по-малко от обичайните валежи през юни. Това автоматично означава, че в Индия тази година ще има минимална реколта и повишени цени на хранителните продукти.

При Ел Ниньо край бреговете на Перу отслабват пасатите, топлите води от западната част на Тихия океан се преместват на изток, отнасяйки със себе си и валежите.

Ето защо в Индия, Индонезия и Австралия се наблюдават сериозни засушавания, докато в Южна Америка и Океания падат обилни валежи, надвишаващи нормалното количество. Заради тези поройни дъждове обаче сериозно нараства и опасността от свлачища и наводнения.

Време

От друга страна Ел Ниньо ще донесе дългоочаквани валежи на западните щати на САЩ, които страдат засушаване.

Информацията, подадена от британските метеоролози, се появи само няколко дни, след като ООН заяви, че има около осемдесет процента вероятност климатичният феномен Ел Ниньо да започне през октомври. Има обаче и 60 процента вероятни той да се покаже през август.

По правило прогнозите за Ел Ниньо се състоят в предвиждането на необичайни климатични явления в обширни райони, които освен всичко продължават месеци наред.

Ранните предвиждания, свързани с Ел Ниньо, помагат на хората да се подготвят за очаквани промени и по-лесно да ги приемат.

Ако намирате тази публикация за интересна , помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Нека стигне до повече хора,любители на Тайни и Загадки ! 

От otvad.com Ви благодарим!

Visited 127 times, 1 visit(s) today