Нов вид гризач се оказа слон

нов вид животно

Непознат досега бозайник от семейство земеровкови е открит от американски учени в Намибия, Югозападна Африка, съобщават информационните агенции.

Земеровкови (Soricidae) е семейство дребни бозайници от разред Насекомоядни (Insectivora), чиито представители приличат на мишки. Те обитават земите на Азия, Африка, Европа, Северна Америка и части от Южна Америка. Срещат се дори и у нас.

Земеровките са много подвижни животни. Те ровят с муцуната си при корените на дърветата, някои гнили пънове, където намират насекоми, личинки, червеи и стоножни, а понякога напада и охлюви, бажи, бръмбари и пчели. За едно денонощие изяждат храна, чието количество надминава собственото им тегло.

Подобно на своите родственици новооткритото животинчето също прилича на мишка, но муцуната му е удължена като хобот. Непознатият вид земеровка, който живее в пустинята Намиб, е наречен Macroscelides micus.

Той се отличава с червеникавокафява козина, която му помага по-лесно да се слее със скалистия терен, и сравнително високи крака и дълга опашка.

Намибия

Зрял представител на Macroscelides micus тежи 28 грама, а разстоянието от върха на носа до края на опашката му е деветнадесет сантиметра. Животното се храни с насекоми, които благодарение на удължената си муцуна успява да изрови от земята.

Въпреки че Macroscelides micus е близък на гризачите, той всъщност има по-голяма връзка с по-едрите бозайници. Заради издължените си слаби крака, а и заради навика си да спи до храсти, вместо да се заравя, той се свързва с антилопа. От друга страна ловните му техники, както и предпочитаната му плячка, го сближават с мравояда.

Анализ на ДНК на това малко създание обаче показва, че той е генетично свързано със слоновете, независимо че изглежда и се държи като гризач, обясни ръководителят на програмата за изучаване на бозайниците в Академията на науките на Калифорния Джон Дембейкър.

Учените възнамеряват скоро пак да посетят Намибия, за се впуснат в още по-задълбочено търсене на непознати видове, както и да научат нещо повече за навиците им.

Ако намирате тази публикация за интересна , помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Нека стигне до повече хора,любители на Тайни и Загадки ! 

От otvad.com Ви благодарим!

Visited 235 times, 1 visit(s) today