Загадката на вкаменения чук

Близо до град Лондон, Тексас, през 1936 г. са намерени главата и част от дръжката на чука.

Откритието е направено от г-н и г-жа Хан близо до Ред Бей, когато забелязали парче дърво, стърчащо от камък. През 1947 г. синът им разбива камъка, разкривайки главата на чук вътре.

За археолозите този инструмент представлява трудна задача: варовитата скала, в която се намира артефактът, се оценява на 110-115 милиона години. Дървената дръжка е вкаменена като древно вкаменено дърво, а главата на чука, изработена от масивно желязо, е от сравнително модерен тип.

Единственото възможно научно обяснение идва от Джон Коул, изследовател в Националния център за научно образование:

През 1985 г. ученият пише:

„Камъкът е истински и за някой, който не е запознат с геоложкия процес, изглежда впечатляващо. Как може един съвременен артефакт да се забие в ордовикския камък? Отговорът е, че камъкът не принадлежи към ордовикския период. Минералите в разтвора могат да се втвърдят около обект, който е паднал в разтвора, паднал в пукнатина или просто останал на земята, ако изходната скала (в този случай, според съобщенията, ордовик) е химически разтворима.

С други думи, разтворените части от скалата се се втвърдили около съвременния чук, който може да е чук на миньор от 1800-те години.

И какво мислите? Модерен чук…или чук на древна цивилизация?

Visited 111 times, 1 visit(s) today

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *