Мистериозната сфера на Бец

Когато семейство Бец изследвало последствията от странен пожар, унищожил 35,6 хектара от гората им, те открили странен обект: сребриста сфера, около 20 сантиметра в диаметър, напълно гладка, с изключение на странен символ на удължен триъгълник. Мислейки, че може да е машина на НАСА или дори съветски шпионски сателит, те в крайна сметка решили, че най-вероятно е просто сувенир или остатък от някой къмпингуващ . Без да се замислят, решили да го вземат със себе си.

Две седмици по-късно синът им свирил на китара в същата стая където се намирала сферата. Изведнъж сферата започнала да реагира на неговите мелодии, издавайки странни пулсиращи звуци и резонанси, които силно разтревожили кучето на семейството. Семейството скоро открило, че сферата има и други странни качества. Тя спирала и променяла посоката, когато някой я търкалял  по пода, като в крайна сметка се връщала при човека, който я бутна като вярно куче. Изглеждало, че се захранвала от слънчева енергия, като ставала забележимо по-активена в слънчевите дни.

Започнала да създава впечатлението, че нещо (или някой) контролира сферата: от време на време излъчвала нискочестотни вибрации и звукове, сякаш вътре в нея работи двигател. Тя се пазела да не падне или да бъде ударена, сякаш за да защити това, което се е намирало вътре в нея. Тя дори успяла напълно да преодолее гравитацията, като се изкачила на наклонена маса, за да не падне.

Естествено, тези репортажи са били последвани от медийна суматоха. Уважавани и сериозни вестници като “Ню Йорк Таймс” и “Лондон Дейли” изпращат репортери, за да видят лично чудната сферата, докато тя  повтаряла триковете си пред безброй хора. Дори учените и военните са били впечатлени, въпреки че семейство Бец не им позволило да вземат сферата за по-подробно изследване. Това обаче скоро се промени, когато кълбото започнало да се държи неправилно. Тя започнало да проявява поведение, подобно на полтъргайст: през нощта вратите на къщата се затръшвали силно и странна  музика на музикален инструмент като орган изпълвал къщата. В този момент семейството решило да разбере какво всъщност представлява кълбото. Военноморските сили го анализират и установяват, че това е… съвсем обикновена (макар и висококачествена) топка от неръждаема стомана.

И до днес тази извънземна сфера и нейното предназначение остават загадка. Има обаче много теории, чрез които хората се опитвали да обяснят нейната природа. Между другото, най-вероятното от тях е най-разпространеното обяснение: три години преди семейство Бец да открие сферата, художник на име Джеймс Дърлинг-Джоунс е карал през района, където е била намерена. В багажника на покрива на колата му имало няколко топки от неръждаема стомана за скулптура, която правел. Някои от тези топки паднали, докато колата се движила по дупки. Тези топки съвпадали с точното описание на сферата на Бетц и са били достатъчно балансирани, за да се търкалят при най-малката провокация (семейство Бец живееше в стара къща с неравен под, така че изглежда, че такава топка се държи хаотично). Тези топки могат дори да издават тракащ звук благодарение на малки парченца метални стърготини, заседнали вътре по време на производствения процес.

Visited 94 times, 1 visit(s) today

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *