Загадъчният Йоци – видео

На 19 септември 1991 година германски турист, разхождащ се из алпийския район Йоцтал, намиращ се на италиано-австрийската граница, случайно открива изключително добре запазена човешка мумия, която по-късно става известна по цял свят с името Йоци

Последвалите лабораторни анализи разкриват, че става въпрос за 165-сантиметрова мумия на около 45-годишен мъж, живял по времето на неолита (последния период от каменната епоха), преди над пет хиляди години (около 3300 година пр.Хр.), който прекарва детството си в малко селце в Алпите, а в по-зряла възраст се премества в една отдалечена на 50 км на север долина. Последните два факта стават известни благодарение на извършения анализ на зъбния емайл, а изследването на стомашното съдържимо и на проби от косата разкриват хранителния му режим няколко месеца до смъртта му, както и менюто, съставляващо последния му обяд.

йоци

Става ясно също така, че приживе Йоци страда от редица здравословни проблеми – сърдечно-съдови заболявания, Лаймска болест, болки в ставите и кариес, а множеството следи от пробождания по покритото му с татуировки тяло доказват, че е бил лекуван чрез акупунктура, позната и практикувана още преди пет хилядолетия.

Впоследствие с помощта на компютърна графика е реконструирано лицето на Йоци, оказало се много подобно на това на съвременните хора, макар и с по-широки скули от обичайното. Възстановено също така е и облеклото, с което е бил облечен – дреха от еленова кожа, затоплени с трева гамаши от козя кожа, наметало от трева и липова кора, меча шапка и торба на гърба. Наред с това той е бил въоръжен с кинжал от кремък, бронзова брадва и лък от тис с 14 стрели в колчана, както и с няколко въглена, с които си е палел огън.

През 2001 година под лявото рамо на Йоци е открита двусантиметрова част от стрела, заседнала в близост до белия дроб на 5 см дълбочина, довела до увреждане на кръвоносните съдове и нервите. Това става причина учените да предположат, че праисторическият човек е убит от свой конкурент, в чиято територия той непредпазливо навлиза, за да ловува. Археологът Йохан Райнхард обаче предлага една далеч по-различна хипотеза, според която Йоци е станал част от ритуално жертвоприношение, за което свидетелстват мястото на убийството, както и внимателно положените край тялото му лични вещи, сред които и бронзовата му брадва, представляваща много рядко и ценно оръжие през онези времена. Остава мистерия и предметът на дейността на Йоци, за когото до момента се предполага, че е бил ловец, пастир или даже миньор в медна мина.

Ако ви хареса побликацията подкрепете ни като я споделите с  бутончетата  отдолу.

Благодарим Ви!

Visited 395 times, 1 visit(s) today