Прераждане – случаи на спомени за минал живот

Прераждане

Официалната наука не признава прераждането. Описаните случаи на спомени за минал живот се считат за недостойни за научно изследване. Професор Иън Стивънсън от университета на Вирджиния повече от 40 години изучава  а феномена на прераждането, а  в неговите архиви се съхраняват описания на повече от 3000 случаи на прераждане. Дори най-ревностните му опоненти се съгласяват, че проучванията са проведени с максимална научна строгост и няма как да бъдат отхвърлени.
Ето  само няколко истории от този архив.
 
Джасбир Лал Джет

Малкият индиец Джасбир умирал. Тежкото заболяване наближавало своя логичен край. Дишането му ставало по-тихо, крайниците изстивали. Семейството било бедно, пари за лечение нямало. Родителите вече  се примирили с мисълта, че 3-годишният им син, без дори наистина да види света, скоро ще го напусне.

Но Джасбир не умрял. Макар и оказал се от другата страна на живота, момчето започва да се възстановява. Само че  смъртта жестоко се подиграла с неговите родители. Вместо  любимото им момченце, тя връща друго дете. Оздравелият Джасбир не познал родителите си, повтаряйки, че той е син на брамин и името му е Собха Рем Тяги. Горчивината на родителите била неописуема: от оня свят детето се върнало побъркано.

Веднъж на улицата момчето се обърнало към непозната жена  по име, наричайки я при това, своя леля. Оказало се, че Собха Рем Тяги наистина е съществувал и е починал в  същия ден, когато Джасбир бил  прегръдките на смъртта.

Имад Елавар

Малкият ливанец Имад Елавар имал репутация в селото си на мечтател. Но освен живота, който водел пред всички, той имал и втори, скрит от всички. Имад говорил за приятели, които никой не е виждал, за къща, която не съществува, роднини, които ги няма. Той описва събитията от втория си живот толкова реалистично, че  възрастните само поклащали глави: „Фантазьор“.

Отношението към момчето се променило, когато в селото дошъл човек от съседното село, което е на 15 километра от селото на  Имад. „Фантазьортът Имад“ нарекъл новодошлия  „съсед“ и подробно описал къщата, в която той живее. Оказало се, че в квартала на  мъжа някога живяло  момче на име Ибрахим Бухмази, което починало преди няколко години от туберкулоза.

Именнно животът на Ибрахим преразказвал малкия Имад като свой собствен. В къщата на Ибрахим  били намерени многократно описваните от  Имад жълта количка, необикновена лампа, плевня, гараж и много други неща.

Момичето Розмари

В английския град Блекпул малката Розмари изненадала родителите си със странна фантазия. Тя заявила, че някога е бил танцьорка в храм в древен Египет, и разказала, че след като разгневила свещениците, избягала  от тях и се удавила във водите на Нил. Родителите се умилявали и не намирали в  това нещо опасно. Само че, когато тя започнала да говори на  странен „безсмислен“ език, решили да отидат на психиатър.

Д-р Фредерик Ууд  записал думите на момичето и  изпратил записа на специалиста по Древен Египет Хауърд  Хълм. Скоро дошъл отговорът, че „безсмисленият език“ всъщност е граматически правилен древногръцки   език, от епохата на Аменхотеп III….

Какви изненади крие паметта на детето

В архивите на Иън Стивенсън са описани само случаи с  документирани имена, места на пребиваване и подробности от живота. Стивънсън смята, че най-важните са спомените именно на деца. За разлика от възрастните, техните мозъци не са обременени от информацията, получена от книгите, телевизията и интернет, и защото спомените не могат да бъдат „фалшиви“.

Възрастните често виждат себе си в предишния си живот като исторически личности и хора с ярки биография. Децата са били в предишния си живот предимно  обикновените хора, чиито имена не са били запазени в историческите хроники. В научния свят към  изследвания на Стивънсън се  отнасят високомерно. Въпреки това, на предложенията на психиатъра да обяснят представените  факти, отговарят с мълчание. И какво могат да кажат?

Според наблюденията на Стивънсън при деца на  2-3 години спомените от минал живот са често срещани, но към  7 годишна възраст обикновено  напълно изчезват. Така че, докато вашето дете още няма 7 години, само го попитайте: „Спомняш ли си кой си бил в предишния си живот?“ Бъдете подготвени да чуете невероятни неща….

Ако ви хареса побликацията подкрепете ни като я споделите с  бутончетата  отдолу.

Благодарим Ви!

Visited 655 times, 1 visit(s) today

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *