ЗАГАДЪЧНИ ТЕХНОЛОГИИ В ДРЕВНА ВАРНА

древна Варна

Преди повече от осем хиляди години цивилизацията в древна Варна е ползвала веизвестни и до днес технологии при обработката на най-старото злато в света, при направата на украшенията от планински кристал и при рудодобива и леенето на сложни метали.  

 

 

undefined

 

Ето един уникален пример: Как е ставало снаждането на един златен лист с друг при направата на украшенията, при това шефовете между тях могат да се видят само под микроскоп. Има също така едни биконични гривни, които не са ляти като цяло, а са изковавани като лист, който е снаждан с изчукване. Така единият слой прониква в другия слой. Моето мнение е, че това е ставало на молекулярно ниво, защото снадката и шевът не се виждат.

Откривателят на Варненския некропол, моят приятел – покойният Иван Иванов, ми каза, че за някои от предметите е викал 13 отлични златари. Идеята му била да установят дали могат да постигнат това ниво на изработка. Само двама са казали, че могат да го направят. Това е изключително трудно, защото златото е почти 24 карата и е много меко.
Другата технология, която предизвиква недоумението на учените са мънистата от червен планински кристал. Той е изключително твърд. Освен че са шлифовани, десетки стотици мъниста са и пробити. Версията, че древните са го правили с медна игла като са въртели мънистото в пясък, не издържа.
Това още един път доказва,че древните хора от варненската цивилизация са използвали технология, която е непозната и до днес.

Учените продължават да изследват и технологията, показана на свастиката от глинената чиния със златно покритие. Свастиката е соларен символ, срещан в неолита. Много странен знак, може и да е на девет хиляди години. Някои го свързват с двете пръчки, с които доскоро се смяташе, че с тях човекът е открил огъня. По научен път доказахме, че това е ставало когато лък се завърта с корда, прави се нещо като първобитен стан, след което се завърта една пръчка и тя разпалва огъня.
Предметите на чинията показват, че тази свастика има различно движение – в някои случаи знакът се движи наляво, в други надясно.
Самата свастика символизира въртенето на галактиката. В източните религии отчитат посоката, в която се върти свастиката. В едната е позитивната сила, а в другата – тъмната. Не случайно Хитлер избира тъмната.
Убеден съм, че древните хора, населявани  района на Варна са били наясно и с движението на небесните тела.
В артефактите се откриват и предмети от метал, който е смес между злато и сребро. В природата се намира изключително рядко.
Предизвикателство пред учените е и да установят, как древните са знаели къде да намерят необходимата им руда, как да я разтопят, за да извлекат ценни метали. След това да изработят от тях не чрез коване на ръка, а чрез високо технологично леене да изработят едновременно голям брой полезни трудови инструменти.
Всичко изброено до тук може да го постигне само една изключително развита и загадъчна цивилизация, която за жалост не е оставила писмени следи.
Според проф. Иван Маразов жреците са притежавали тайното знание, което се е предавало по наследство. Само ограничена каста е знаела тези загадъчни технологии.

Ако сте харесали статията споделете я с бутончетата по долу.Така ще ни помогнете да се развиваме!

От otvad.com Ви благодарим.

Visited 548 times, 1 visit(s) today