Намериха пълна със злато и мумии гробница на загадъчната цивилизация Уари

цивилизация Уари

Археолози откриха в Южна Америка първата неограбена гробница на древната и тайнствена цивилизация Уари. В нея са намерени мумифицираните тела на трима от владетелите, както и златни съкровища и останки на хора, които, съдейки по всички белези, са били принесени в жертва.

1200-годишиният „храм на мъртвите“ е открит недалеч от Лима, столицата на Перу.

undefined

Откритието предоставя на учените сериозно количество информация за загадъчната империя на уарите, която населявала Андите доста преди там да се засели много по-известната цивилизаци на инките.

„За пръв път в историята на археологията намираме в Перу царска гробница, която принадлежи на империята на уарите“, коментира Милош Герш, един от ръководителите на полско-перуанския екип от учени, участвал в разкопките. Самият той е уверен, че направеното откритие може да осигури нови данни за бита и културата на загадъчната империя.

По думите на изследователите, по-голямата част от телата, намерени в погребалната камера, представляват мумии на седящи жени.

Това показва, че жените принадлежат към кралската династия, както и че представителите на нежния пол в културата Уари са имали много по-голяма власт, отколкото се считаше до този момент. „Жените са били погребани с изкусно изработени обеци, направени от скъпоценни метали, каквито са били носени само от мъжете“, коментира археологът Патриция Прздак. Шест от скелетите не са били загънати в плат и вероятно са били принесени в жертва заради загиналите уарски крале, допълват още специалистите.

В гробницата са открити общо 63 скелета, коментират учените.

Заедно с тях са намерени още златни монети, изделия от керамика, тъкачен стан, направен от злато, ритуални ножове и брадви, чаши за пиене, контейнери с листа от кока и множество красиво украсени съдове.Възрастта на мумиите и артефактите се оценява от учените на приблизително 1300 години.

Знае се, че уарите, произлизащи от южната високопланинска част на Перу, са създали държава с обширна площ, на територията на която са живеели 40 000 жители. Империята съществувала в Южна Америка в периода 500-1000 г. от нашата ера. Историците смятат, че цивилизацията Уари е първата в Южна Америка, успяла да обедини под своето управление коренно различните индиански племена, живеещи в перуанските Анди.

 

Ако сте харесали статията споделете я с бутончетата по долу.Така ще ни помогнете да се развиваме!

 

От otvad.com Ви благодарим.

Visited 563 times, 1 visit(s) today