Водна пара беше открита в атмосферата на Марс

[ad_1]

pixabay.com

Двама британски учени съобщиха, че са открили водна пара, изпускана от атмосферата на Марс, което подсилва хипотезата за възможното съществуване в миналото на форми на живот на Червената планета, предаде Франс прес.

Широко разпространено е мнението, че Марс и притежавал големи запаси от течна вода и че на повърхността му е имало езера и реки. Понастоящем цялата вода на планетата е скована в ледените шапки на планетата или под грунта й. Но според ново проучване, публикувано в сп. „Саъйнс адвансис“ и дело на двама британски учени от „Оупън юнивърсити“, част от тази вода все още се изпарява под формата на водород, изпускан от марсианската атмосфера.

Откритието е било направено с помощта на малко устройство, монтирано върху сондата „ЕкзоМарс“ на Европейската космическа агенция и на руското космическо ведомство. Уредът измерва светлината, която преминава през атмосферата на планетата.

„Устройството NOMAD ни позволи коренно да променим разбирането ни за еволюцията на водата върху Марс“, заяви Маниш Пател, един от съавторите на изследването.

Научният инструмент е позволил да се изучат както никога досега изотопите на водата в марсианската атмосфера в зависимост от времето и тяхната локализация.

Откритието ще позволи на учените да установят как Червената планета е губила водата си по време на нейното съществуване, допълва БТА.

източник: novini.bg

Вижте още:

Марс: Нови доказателства за езера под ледниците, но дали те наистина могат да подслонят живот?

На Марс е имало вода преди раждането на живота на Земята

Mandragora.bg

Атлантида е била на… Марс

Защо няма да е възможно да се комуникира с астронавти на Марс в реално време

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

[ad_2]

Source link