Астероид, а не вулкани, е предизвикал изчезването на динозаврите

[ad_1]

Ново проучване потвърждава, че удар от астероид преди 66 милиона години, а не вулканични изригвания, убива повечето от динозаврите на Земята.

„Нашето изследване потвърждава за първи път количествено, че единственото правдоподобно обяснение за изчезването е въздействащата зима, която е изкоренила местообитанията на динозаврите в световен мащаб“, казва в изявление водещият автор на проучването Алесандро Чиаренца от Imperial College в Лондон.

Астероидният удар е предизвикал частици и газове високо в атмосферата, като по този начин е блокирал слънцето с години и е причинил постоянна зима, се казва в проучването.

Единствените, които оцеляват са видовете, които стават птици.
„Ние показваме, че астероидът е причинил въздействаща зима в продължение на десетилетия и че тези въздействия върху околната среда намаляват подходящата среда за динозаврите“, каза Чиаренца.

Съавторът на проучването Филип Маниън от University College Лондон, обяснява как е направено изследването: „В това проучване добавяме моделен подход към ключови геоложки и климатични данни, който показва унищожителния ефект на въздействието на астероида върху глобалните местообитания. По същество това създава син екран на смъртта за динозаврите. „

Преди това проучване някои изследователи предполагаха, че вулканичните изригвания може да са причинили събитието на изчезване, което унищожава почти 75% от живота на Земята.

Новото проучване казва точно обратното, че вулканите всъщност са помогнали за подобряване на живота след астероидния удар: След първоначалната драстична глобална зима, причинена от астероида, проучването предполага, че в по-дългосрочен план вулканичното затопляне би могло да помогне за възстановяването на много местообитания, помагайки на новия живот, който се развива след удара на астероида да процъфтява.

„Ние предоставяме нови доказателства, които предполагат, че вулканичните изригвания, случващи се по едно и също време, може да доведат до намаляване на въздействието върху околната среда, особено при ускоряване на повишаването на температурите след зимата предизвикана от удара“, каза Чиаренца.

„Това предизвикано от вулкани затопляне спомага за увеличаване на оцеляването и възстановяването на животните и растенията, които са останали, като много групи се разширяват в непосредствена близост до тях, включително птици и бозайници“, казва той.

Изследването е публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.[ad_2]

Source link

Visited 10 times, 1 visit(s) today

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *