В Норвегия готвят инженерно чудо – плаващи тунели

[ad_1]


Географията на Норвегия е предизвикателна за автомобилистите и разбира се за пътните строители. Наличието на над 1100 фиорда – дълбоко врязани в сушата участъци вода, прави придвижването от едно до друго място в скандинавската държава истинско предизвикателство. Многобройни мостове и участъци, които трябва да се преминат с помощта на ферибот, забавят пътуването, а в екстремните зимни условия на северната страна и да го направят трудно и опасно.

За да преодолее този проблем, в Норвегия е в ход разработването на нов супер проект, който може да се окаже революционен в пътното строителство. Планира се построяването на изцяло подводен път, в дълбините на Зогнефьорд.

Интересното обаче е друго – тунелът няма да върви по дъното на морето, а ще бъде плаващ. Неговите тръби ще бъдат прикачени към масивни понтони, плаващи на повърхността на морето, а свързващи конструкции ще укрепват пътя, съединявайки двете еднопосочни тръби, които ще „висят“ между 25 и 30 метра под повърхността на водата.

floating-tunnels-norway-3

Този тип подводен тунел ще бъде първият по рода си в света. Единствено такава конструкция би решила проблемите, пред които по принцип са изправени норвежките инженери. Релефът около Зогнефьорд прави висящите мостове неприложими. Жестоките зими в този район лесно увреждат подобни окачени мостове. От друга страна липсата на мостови пилони и конструкции във водата улеснява корабоплаването. Дълбокото и неравно дъно би препятствало изграждането на класически подводен път по дъното.

Проектът не е само мечтано бъдеще, защото в Норвегия вече са събрани и заделени 25 милиарда долара за него. Ако всичко се движи според плановете, тунелът ще функционира през 2035 година. Ако той се окаже успешен, редица други участъци от пътната мрежа на Норвегия ще бъдат построени с подводни плаващи тунели. Конструкторите казват, че мрежа от такива тунели ще съкрати времето за прекосяване на Норвегия от север на юг два пъти – от 22 часа днес, на 11 часа.

floating-tunnels-norway-1
[ad_2]

Source link