Удължават мисията на Dawn (Зора) при планетата джудже Церера

[ad_1]

Американската космическа агенция НАСА съобщи, че удължава мисията Dawn (Зора), като ще приближи космическия си апарат екстремно близо до повърхността на един от най-интересните обекти на Слънчевата система – планетата джудже Церера. До 2006 г. тя беше считана просто за астероид.Свързано изображение

За Церера е уникално това, че е достатъчно масивна, за да придобие сферична форма под действието на собствената си гравитация, подобно на останалите планети. Наблюдения на планетата джудже сочат, че вероятно притежава тънък слой атмосфера и повишена температура на повърхността.

Мисията на Dawn е една от многото, които НАСА осъществява едновременно в различни краища на Слънчевата система. Космическият апарат е изстрелян през 2007 г. като първоначално изследва астероида 4 Веста и към 2015 г. влиза в орбита около Церера.

Сондата е в орбита около 4 Веста от 15 юли 2011 г. След като приключва едногодишна мисия, тя се отправя към Церера и я достига през  2015 г. По този начин Dawn става първият космически апарат, който изучава планета джудже от близко разстояние.Резултат с изображение за Церера

Планетата джудже се намира в астероидния пояс между Марс и Юпитер, ни припомнят от МЕГАВСЕЛЕНА.

Сега от НАСА удължиха мисията на Dawn, като предстои най-интересната част от нея. Космическият апарат ще се доближи непосредствено до повърхността на Церера. В НАСА планират апаратът да достигне на 120 мили от повърхността на джуджето. По време на тази мисия сондата ще направи много снимки на скалистия свят на Церера, с цел да проучи неговата геология.

Едновременно с това апаратурата ще продължи да изпраща хиляди данни интересуващи екипа на мисията.

„Екипът на Dawn в момента уточнява последните подробности за тази извънредна част от мисията. За да не предизвика някакъв вид земно замърсяване на Церера, апаратът няма да кацне там, нито ще се разбие в нейната повърхност. Той ще предава данни постоянно, когато се установи в орбита около Церера и ще остане там дори когато вече няма да може да се свързва със Земята.

Според екипа на мисията, апаратът ще може да работи и предава данни до втората половина на 2018 г., съобщават от НАСА.

Източник: МЕГАВСЕЛЕНА

[ad_2]

Source link