10 любопитни факта за солта

[ad_1]

pixabay.com

Казват, че трябва да изядеш една торба сол с някого, за да го опознаеш истински. Солта се е превърнала в символ на дълготрайност и стабилност и заема важно място в живота ни като цяло.

От незапомнени времена човекът се е научил да извлича сол от естествени солени водоизточници и солни мини. И днес тя продължава да е ценен продукт, който се използва за различни неща – от подправка за храна до широка употреба в областта на здравеопазването. Ето и 10 любопитни факта за солта, които ще ви заинтригуват.

1. В миналото солта била по-ценна от златото, а дефицитът ѝ се дължал на факта, че хората все още не знаели как да я добиват. Думата „заплата“ (англ. salary) идва от латинското „salt“. В Рим солта била изключително ценена и е била основно разплащателно средство. Още преди 2000 години по земите на днешен Китай, солта е облагана с данъци.

2. Във Франция солта продължава да се набавя по същия начин като при древните келти. За добива се използват кошници, през които се оцежда морската вода. Това прави солта много скъпа и търсена, а най-качествената версия се нарича Fleur de Sel – цвете от сол. Тя никога не се използва за готвене, а служи за поръсване на храната преди сервиране.

pixabay.com

3. През XVIII век блокове, направени от сол са използвани за разменна монета в Абисиния (Етиопия). Интересен факт е, че човек на име Хенри Солт е написал книгата „Пътешествие до Абисиния“, през 1814 година.

4. Най-скъпата сол в света струва около 400 долара за килограм. Тя е печена девет пъти в бамбуков прът на много висока температура.

5. В Боливия има хотел направен изцяло от сол. Той отваря врати през 1993 година, а идеята за построяването му е на местен занаятчия. Всичко в него е изградено от сол – дори подът и таванът. През дъждовния сезон стените се укрепят с нови солни блокове.

6. В някои части на Централна Азия, например в Тибет, солта се използва вместо захар при приготвянето на чай. Солта е често използвано китайско мъчение, а през 16 век един от най-популярните начини за самоубийство бил чрез изяждането на голямо количество сол.

pixabay.com

Mandragora.bg

7. Макар че варира, съдържанието на сол в морската вода е около 3.5%. Това е около килограм сол на 45 литра вода.

8. Едва 6% от солта по света се използва при приготвянето на храна, а останалите 94% се използват в химическата промишленост. Около 15% сол се хвърлят по улиците и магистралите през зимата, за да се избегне заледяването.

9. В наши дни солта е средство за лечение на различни болести като астма, бронхит и синузит. Също така може да се използва при ухапване от пчела. След като се извади жилото, се поръсва малко сол около ухапаното място и почти веднага сърбежът е забравен.

10. Морската сол погрешно се смята за по-полезна от готварската. Повечето видове морска сол съдържат приблизително 40% натрий – колкото има и в трапезната сол.

източник: 10te.bg

Вижте още:

Хлябът и солта имат магически сили 

Солените хора

Оставете чаша вода със сол и оцет в дома си и вижте какви невероятни промени ще има само за 24 часа!ю

Не подавайте солницата от ръка на ръка! И още разпространени суеверия

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

[ad_2]

Source link

Visited 6 times, 1 visit(s) today