От бъдещето ли са мистериозните викингски Мечове от Улфберт?

[ad_1]

От бъдещето ли са мистериозните викингски Мечове от Улфберт …?

В Европа са открити около 170 средновековни меча, наречени Мечовете от Улфберт (Ulfberht swords), датирани от 800 г. до 1000 г. (HiddenTruth.site)

Твърди се, че такъв меч е притежавал проницателен, свръхсилен и почти непобедим в битката викинг.

Тези мечове са обвити с мистерия … Интересното е, че всички те са изписани с една-единствена дума – Ulfberht, която, според експертите, може да разкрие техния производител. Но, се смята, че технологията за коване на такъв метал не е измислена преди 800 или повече години, а по време на индустриалната революция.

Пещите, изобретени по време на индустриалната революция, са първите инструменти за нагряване на желязо до тази степен.

Съвременният ковач Ричард Фарър (Richard Furrer) от Уисконсин (Wisconsin) разказва за трудностите при изработването на такъв меч. Прекарва дни на непрекъсната, старателна работа, ковейки подобен меч.

Той използва средновековна технология, макар, че я използва по начин, който никога досега не е подозирал. Най-малкият недостатък или грешка може да превърне меча в парче скрап.

Робърт Леман (Robert Lehmann), химик от Института по неорганична химия към Университета в Хановер (Institute for Inorganic Chemistry at the University of Hannover), изследва един от Мечовете от Улфберт. Оръжието е открито през 2012 г. върху купчина чакъл, изкопан от река Везер (Weser River), която минава през Долна Саксония в северозападна Германия.

Викингски кораб

Острието на този меч има високо съдържание на манган, което сигнализира на Леман, че не идва от Изтока. Дръжката е направена от желязо с високо съдържание на арсен, което предполага европейско находище.

Четете още: Следи от двуметрови колела на 14 млн. години във Фригия, Турция

Използваният производствен процес също обърква изследователите. В процеса на коване на желязо, рудата трябва да се нагрее до 3000 градуса по Фаренхайт (Fahrenheit), за да се втечни, което позволява на ковача да отстрани примесите, известни като „шлака“. Въглеродът също се смесва, за да направи крехкото желязо по-здраво.

Средновековната технология не позволява на желязото да се нагрява до толкова висока температура, така че шлаката се отстранява чрез „изтласкване“, което е далеч по-малко ефективен метод.

Мечовете от Улфберт обаче нямат почти никаква шлака, а въглеродното им съдържание е три пъти повече от другите метали от онова време.

Откъде идват подобни знания и умения в далечното минало? Все още няма отговори …

[ad_2]

Source link

Visited 14 times, 1 visit(s) today