Учените генетично свързват орангутаните с гигантска маймуна, за която се смята, че е Bigfoot

[ad_1]

Като участник в програмата на Amazon Services LLC Associates, този сайт може да печели от квалифицирани покупки. Може да печелим комисионни и за покупки от други уебсайтове на дребно.

Бигфут може и да не е истински, но има жив роднина на гигантската маймуна, за която се смята, че е Бигфут, вече живее сред нас, известен като орангутан, според учени, изучавали генетичния код на маймуната.

Има безброй наблюдения на Bigfoot от стотици години и мистерията на Bigfoot продължава да бъде популярна по целия свят днес, тъй като учените остават озадачени точно какво същество виждат хората в пустинята.

Едно от вероятните обяснения е, че хората погрешно идентифицират живи животни като мечки, които също ходят изправени, като Бигфут. Мечките също са космати и могат да имат черна, кафява и червеникава козина.

Мечка, която върви изправена, може да бъде погрешно идентифицирана като Bigfoot. Изображение чрез Уикимедия.

Друго обяснение е, че Bigfoot е измама, извършена от хора, които се опитват да заблудят обществеността за внимание, което може да обясни видеоклипове като известните кадри на Patterson-Gimlin, заснети през 1967 г.

Но една теория, която се предлага от ентусиасти на Bigfoot като криптозоолози, е, че Bigfoot е липсваща връзка между хората и голямата маймуна, известна като Gigantopithecus черни.

Гигантопитеките са бродили по Земята до преди два милиона години и са изчезнали преди поне 100 000 години по време на плейстоцена, когато изменението на климата е намалило снабдяването с храна на голямата маймуна, необходима за оцеляването.

Проблемът е, че Гигантопитек е живял в Азия, където са открити всички изкопаеми останки като зъби. Никой не е открит в Северна Америка, което би се очаквало, ако съществото не е преминало сухопътния мост на Беринговия проток, свързващ Северна Америка и Азия, както предполагат криптозоолозите.

Някои хора вярват, че Бигфут може да е оцелял Гигантопитек. Изображение чрез Уикимедия.

Разбира се, само защото в Северна Америка не са открити останки от гигантопитеки, това не означава, че там няма такива, които чакат да бъдат намерени, независимо дали е в тихоокеанския северозапад, където се наблюдават повечето наблюдения на Бигфут, или другаде на континента.

Свързани: Мъжът от Северна Каролина заснема Bigfoot на видео и две други скорошни наблюдения в щата

Gigantopithecu, екранна снимка чрез YouTube

Независимо дали Бигфут е истински или не, Гигантопитек е бил истинска голяма маймуна, която наистина е съществувала. И дори да не е мигрирал в Северна Америка и е дал началото на реликтова популация от вида, който днес се предлага като Bigfoot, се оказва, че има жив роднина на вида, който можем да видим днес в зоопаркове и в дивото.

Генетичните изследвания са стигнали до извода, че орангутаните са близък роднина на Гигантопитеките. Гигантопитекът може дори да е изглеждал подобно на орангутаните. Още един удар върху Gigantopithecus като теория за Bigfoot е, че голямата маймуна се движеше по-скоро като горили, използвайки и четирите крайника, за да ходи, за да разпредели теглото си.

Орангутанът е пряко свързан с Гигантопитек. Изображение чрез Уикимедия.

Зъб на 1,9 милиона години

Знаем това, защото учените директно свързват орангутаните и гигантопитеките генетично с общ прародител след тестване на 1,9 милиона годишен молар на гигантопитек, открит в Китай.

Според проучване, публикувано от списанието Природата:

Хипотезите относно връзките между гигантопитек и изчезнали и съществуващи хоминиди са широкообхватни, но трудно обосновани поради неговата силно изведена дентогнатна морфология, липсата на черепни и посткраниални останки и липсата на независима молекулярна валидация.

Получихме протеомни последователности на зъбния емайл от 1,9 милиона годишен молар на G. blacki, открит в пещерата Chuifeng, Китай. Термичната възраст на тези протеинови последователности е приблизително пет пъти по-голяма от тази на всеки публикуван преди това протеом или геном на бозайници. Ние демонстрираме, че Gigantopithecus е сестра клада на орангутаните (род Pongo) с общ прародител преди около 12–10 милиона години, което предполага, че разминаването на Gigantopithecus от Pongo е част от миоценското излъчване на големи маймуни.

В допълнение, ние предполагаме, че експресията на алфа-2-HS-гликопротеин, която не е била наблюдавана по-рано в емайловите протеоми, е имала роля в биоминерализацията на дебелите емайлови коронки, които характеризират големите молари в Gigantopithecus.

Зъби на гигантопитеки, които учените са използвали за извличане на ДНК на 1,9 милиона години. Изображение чрез Уикимедия.

Това необикновено откритие е особено интересно, тъй като показва, че генетичният материал може да бъде извлечен от останките на това старо, давайки надежда на учените, че те могат да потвърдят човешката еволюция допълнително, като намерят още липсващи връзки. За първи път се извлича генетичен материал от останки, толкова стари от вкаменелост в субтропиците.

Оцеляването на протеома на зъбния емайл в ранния плейстоцен в субтропиците допълнително разширява обхвата на палеопротеомичния анализ в географски области и периоди от време, считани преди за несъвместими със запазването на значителни количества генетична информация.

Възстановяване на Gigantopithecus blacki, както се появи на изложбата „Gigants“ в Чешката република, 2014 г. Снимка от Michal Maňas чрез Wikimedia Commons (CC BY 4.0)

Древен анализ на ДНК

Водещият автор на изследването Фридо Уокър от Института „Глобус“ към Факултета по здравни и медицински науки изрази собственото си вълнение от това как изследването може да бъде приложено върху хората.

„Приматите са относително близки до хората, еволюционно казано, каза той в изявление. „С това изследване ние показваме, че можем да използваме протеиново секвениране, за да извлечем древна генетична информация от примати, живеещи в субтропични райони, дори когато вкаменелостта е на два милиона години. Досега беше възможно да се извлече генетична информация от до 10 000-годишни вкаменелости в топли и влажни райони. Това е интересно, тъй като древни останки от предполагаемите предци на нашия вид, Homo sapiens, също се намират главно в субтропичните райони, особено в ранната част на човешката еволюция. Това означава, че можем потенциално да извлечем подобна информация по еволюционната линия, водеща до хората. „

Гигантопитек, Музей на човека, Сан Диего от Линдзи Холмууд чрез Flickr ((CC BY 2.0)

Със сигурност това е гигантски скок в способностите на генетичните тестове, както обясни съавторът на изследването и доцентът на Globe Institute Enrico Cappellini.

„Чрез секвениране на протеини, извлечени от зъбен емайл на възраст около два милиона години, ние показахме, че е възможно уверено да се възстановят еволюционните връзки на животински видове, които са изчезнали твърде далеч навреме, за да може ДНК да оцелее досега“, каза той. „В това проучване можем дори да заключим, че родовете на орангутан и гигантопитек са се разделили преди около 12 милиона години.“

Гигантопитек преследва тигър чрез екранна снимка на YouTube

„Предишни опити да се разбере кой може да бъде живият организъм, най-подобен на Гигантопитек, може да се основава само на сравнението на формата на вкаменелостите със скелетен референтен материал от живи маймуни“, продължи Капелини.

„Древният анализ на ДНК не е бил възможен, тъй като Гигантопитек е изчезнал преди около 300 000 години и в географския район Гигантопитек досега не е открита ДНК, по-стара от приблизително 10 000 години. Съответно решихме да подредим протеините на зъбния емайл, за да възстановим еволюционната му връзка с живите маймуни и открихме, че орангутанът е най-близкият жив роднина на Гигантопитек. „

И така, ако някога открием останки от голяма маймуна някъде в тихоокеанския северозапад, учените биха могли да използват ДНК тестове, за да видят дали е гигантопитек или свързани с него, ако приемем, че ДНК оцелява в суровия климат. Ако Gigantopithecus наистина мигрира в Северна Америка, това би придало известност на вярващите на Bigfoot навсякъде. Но в момента останките от Гигантопитеки са дори по-неуловими тук от самия Бигфут.

Повече за Gigantopithecus и странното откритие на зъб в аптека в Хонконг от PBS Eons:


Препоръчано изображение: Гигантопитек, Музей на човека, Сан Диего от Линдзи Холмууд чрез Flickr (CC BY 2.0)

[ad_2]

Source link

Visited 47 times, 1 visit(s) today