Тайнственият воал на Вероника: Шедьовър или чудо?

[ad_1]

Според католическия кръстователен път някога е имало жена, която е избърсала потта и кръвта от лицето на Исус Христос с кърпа, докато е търпял мъчителната разходка, носейки собствения си кръст до Голгота. Тази жена е изобразена в Шеста станция от пълните четиринадесет, която е озаглавена „Вероника, избърсвайки лицето на Исус“. Легендата разказва останалата част от историята като чудотворна. Някои вярват, че потта на Христос, след като е оставил отпечатък от лицето си върху плата, е пренесъл лечебни свойства в тъканта му. Други настояват с течение на времето да са положили ръце върху самата реликва (с някои действителни твърдения, че са свидетели на нейната лечебна сила) или да са притежавали реплика.

Вероника избърсва лицето на Исус, църквата „Свети Симфори“ в Пфетисхайм, Бас Рейн, Франция.

Вероника избърсва лицето на Исус, църквата „Свети Симфори“ в Пфетисхайм, Бас Рейн, Франция. ( публичен домейн )

Папа Бенедикт изследва завесата

Самият папа Бенедикт XVI дори направи пътуване до отдалечен манастир в планината на Манопело, Италия, за да оцени подобно твърдение през 2006 г. Най-новите твърдения идват от малкия град Мадисънвил, Тенеси, където е копирана картина на парчето, изгубен в продължение на 150 години, откраднат от мобилен дом и по-късно откаран в църквата „Свети Йосиф Работник“. Историята на това събитие, самата завеса и свързаните с нея художествени произведения са обекти на многобройни архивни и научни трудове, които са били разглеждани внимателно с течение на времето.

Папа Бенедикт XVI разглежда завесата на Вероника по време на посещение в манастира „Свети воал“ в Манопело, централна Италия

Папа Бенедикт XVI разглежда завесата на Вероника по време на посещение в манастира „Свети воал“ в Манопело, централна Италия ( Времена на Малта )

Кръстната пътека

Забележително е, че Вероника и завесата са утвърдени елементи в Кръстната пътека (практика на Католическата църква, разработена като символ на първоначалните поклонения, извършени от ранните християни в представяне на мъчителното пътуване на Исус до Голгота. Четиринадесетте Счита се, че станциите илюстрират най-известните събития от това пътуване, които се помнят в молитва и медитация от благочестивите, докато преминават всяка една) и се казва, че е близо до времето на тези ранни поклонения, че нейното събитие е включено в гарите се състоя. Някои спекулации с модернизирани изображения са се появили заедно с последвалата практика на много такива участници да създават светилища от парчета, донесени вкъщи от поклоненията, като масла от лампи, горящи близо до гроба на Христос и други сувенири, считани от някои за сувенири от пътуването.

Изображение на художника на четиринадесетте кръстови станции, Португалска църква, Калкута

Изображение на художника на четиринадесетте кръстови станции, Португалска църква, Калкута. ( публичен домейн )

Коя е Вероника?

Въпреки че конкретният инцидент с завесата не се споменава в Библията, той е сравнен в Делата на Пилат (апокрифно парче, наречено също „Евангелието на Никодим“) с жена, отбелязана в новозаветните евангелия като докоснала Исус “ одежди и незабавно излекувани от кървяща болест (Марк 5: 24-34; Матей 9: 18-26; Лука 8: 40-56). Широко се смята, че Делата на Пилат са записите на самия Понтий Пилат (римският управител на Юдея, за който се казва, че е отговорен за разпятието на Христос), написани по времето на неговото губернаторство. Учените обаче отбелязват, че записите са съставени със странна неравномерност по стил и структура, сякаш са написани от много хора, а не само от един. Подобни нередности накараха някои да поставят под въпрос автентичността на тези документи.

Света Вероника, държаща воала, изобразяващ лицето на Исус, от Ханс Мемлинг. ( публичен домейн )

Известно любопитство се появи и поради употребата на името Вероника. В превод от латински, термините „Vera“, означаващи „ясна или вярна“ и „Icona“ (или гръцкият „Eikon“), което означава „образ“, заедно образуват името „Veronica“ или „True Image“. Името Вероника обаче се приписва както на жената, която е избърсала лицето на Христос, така и в ранната християнска история на евангелската история за докосването / изцелението на жената от дрехите на Исус (наричана още „Бернис“ или „Береника“, което означава „носене на победа“) ‘, в гръцки версии), сякаш те са едно и също лице.

Смята се, че Делата на Пилат са първият повод за употребата на името; в глава VII на парчето се споменава: „И една жена на име Бернис (Вероника на латински), която викаше отдалеч, каза:„ Имах кръвна течност и докоснах подгъва на дрехата Му и течането на кръвта ми беше останах, което имах дванадесет години. Докато някои по това време усещаха, че е възможно двете истории да са за една и съща жена, в евангелските разкази няма споменаване на нейното име или изтриване на лицето му.

Св. Вероника, рисувана от Матиа Прети

Св. Вероника, рисувана от Матиа Прети. ( публичен домейн )

През 680 г. сл. Н. Е. Обаче връзката е очевидно за първи път в написването на „Отмъщението на Спасителя“, наричано още „Изцелението на император Тиберий“, където Вероника се споменава и като кървяща жена, изцелена от дрехите на Исус, и този, който по-късно избърса лицето си. Тази връзка, както и твърденията за заздравяването на завесата на император Тиберий от проказа (и много други също присъстват при него, страдащи от различни разстройства и болести), е установена в няколко пасажа в рамките на тази работа.

Мразовито и воала

Най-скорошната дискусия за репликата в Тенеси възникна след кражбата на предмета от мобилен дом, принадлежащ на мъж, известен само като „Frosty“. Смята се, че крадецът, на име Кели Гормли, е откраднал парчето от дома на 73-годишния Фрости, като по-късно го е занесъл в близката църква „Св. Йосиф Работник“ в опит да им го продаде. Църквата уведоми властите, след като оцени автентичността на плата, впоследствие интервюира самия Фрости, който твърди, че предметът е бил в домашния му шкаф в продължение на седемнадесет години и той не е имал представа как първоначално е бил там. Картината, смятана от църквата за една от редките, направени въз основа на оригиналния воал, се казва, че е благословена от папа Лъв XIII.

Интригуващите характеристики на завесата Manoppello

Има няколко забележителни черти, приписвани на парчето, изследвано от папата в Манопело, парче, за което мнозина смятат, че е реликвата, открадната от Ватиканската базилика през 1608 г. Изображението на воала се показва идентично от двете страни на самия плат, което е посочена като характеристика, невъзможна да бъде създадена с помощта на някое от древните средства на времето. Според ватаниканист от германския Die Welt на име Пол Баде, изображението на тъканта не е нарисувано, тъй като самата тъкан е от много рядко влакно, наречено „бис“, върху което никой не може да рисува. Badde настоява, че парчето е автентично и всъщност е оригиналният воал на Вероника и по този начин – действителното лице на Христос.

Професорът от Университета в Бари Донато Виторе изследва парчето с помощта на ултравиолетова светлина и установява, че изображението има петна от червеникавокафяво вещество, което определено не е боя, и всъщност е създадено с помощта на неидентифицирано вещество – което някои спекулират, че може да са били капки кръв причинени от носенето на Христос на трънния венец. Други са сравнявали парчето с известната Торинска плащаница, считана от милиони за автентично погребално платно, използвано за обвиване на тялото на Христос, и са открили прилики във формата на лицето, дължината на косата и други идентифициращи черти на брадата и челото.

Суперпозиция на завесата на Манопело върху негатив на Торинската плащаница (Таблица в изложбата Penuel в Манопело, Италия). (Brother Benno / CC BY-SA 3.0)

Може би най-очарователният аспект на парчето в Manoppello е фактът, че изображението става невидимо, когато се държи под определен ъгъл от зрителя. Тази черта е рядка през цялата история и някога е била смятана за чудотворна в древността. Немски йезуит о. Хайнрих Пфайфър, професор по история на християнското изкуство, твърди: „В историята има малко такива предмети. Това не е живопис. Не знаем какъв е материалът, който оформя изображението, но е цветът на кръвта.“

Завесата Манопело на Вероника

Завесата Манопело на Вероника. ( публичен домейн )

Въпреки че Папа XVI направи пътуването през 2006 г. до Манопело, за да разгледа лично това парче, той не направи никакви претенции относно мнението си за неговата автентичност. Вместо това той се позова на символичното и продължаващо търсене, което всички християни трябва да направят във връзка със своя спасител, Исус Христос. По това време папата заяви: „Търсенето на лицето на Христос трябва да бъде желанието на всички християни“.

Въпреки че много скептици остават сред научните разработки и църковните писания, вълнуващите открития изглежда продължават по отношение на мистериозния Бул на Вероника.

„Булото на Вероника“ от Доменико Фети, 1588 - 1623

„Булото на Вероника“ от Доменико Фети, 1588 – 1623. ( публичен домейн )

Горно изображение: Два ангела, държащи Булото на Вероника . Източник: jorisvo / Adobe Stock

От Кристен Калихан

Актуализирано на 28 май 2021 г.

[ad_2]

Source link

Visited 91 times, 1 visit(s) today