Последният писък в „здравословните“ тенденции: красиви картинки и пълна глупост

[ad_1]

В последно време не минава нито ден, без да се появи нова „модерна“ тенденция в т.нар. „здравословен начин на живот“. Сега е ред на пиенето на солена вода.

Новият писък на „здравната“ мода се нарича “Sole” (произнася се като „соли-ей“… всъщност, трудно е да се изпише произношението). Поредната мода е класически пример на добре известната тактика за налагане на стереотипи: щипка истина, богато „посолена“ с наивното невежество на масовия потребител и приета с голям ентусиазъм от хората, които се интересуват най-вече от това, колко дълбоки са джобовете ви, отколкото от вашето здраве и самочувствие.

И така, какво всъщност е „Sole”, от къде идва и наистина ли е шарлатанство?
Преди всичко, не става дума за пиене на вода от чешмата, в която се добавя обикновена готварска сол. Ако видите някой, да пие подсолена вода от чешмата, ще го помислите за леко не с всичкия си, нали? Обаче, няма да си помислите същото, ако пие някаква „специална подсолена вода“. Защо? Защото тя е „различна“. И не може да се пие морска вода, както добре ни е известно.
„Sole“ модата ви предлага да пиете концентриран разтвор на натурални соли, като например хималайска сол, разтворена в пречистена вода. Разтворът трябва да е наситен, т.е. не просто малко сол във водата, а такова количество, след което водата да не може да разтвори допълнителен обем сол.

Списъкът с ползи, които ще ви донесе подобна практика, е с претенции за всеобхватност. Според заявеното, ползите от соленият разтвор са, че ще ви даде повече енергия, ще подобри храносмилането, подпомага отслабването, помага за хидратацията, укрепва костите, намалява разширени вени, помага при мускулни крампи, има антихистаминно действие, подпомага балансирането на кръвната захар, предотвратява артрит и появата на камъни в бъбреците и жлъчката, подобрява съня, балансира pH-нивата в организма, подобрява минералния статус, намалява кръвното налягане и – за къде без това – детоксикира организма.

Само си помислете, ако “Sole” може да свърши всичко това, не е ли то „течно злато“ и не е ли време всички да си купим акции от фирмите, които го предлагат?
Истината обаче е съвсем различна.

Прекалената консумация на сол – било то и „екзотичен вид“, като хималайската (в която няма нищо екзотично – съвсем обикновен натриев хлорид с нищожни примеси от други минерали) – може да повиши кръвното налягане, което ви излага на риск от инсулт или сърдечни заболявания. Трябва да се отбележи, че наистина съществуват изследвания, които твърдят, че умерената консумация на сол може да подпомогне понижаването на кръвното налягане. Солта си е натриев хлорид, но в някои видове се срещат примеси и от други минерали. Идеята зад „Sole” е, че постоянно губим минерали и електролити – най-вече чрез изпотяването – и като пием вода, допълнително „разреждаме“ електролитния си баланс. Пиенето на „Sole“ трябва да ни помогне да наваксаме изгубените минерали и да поддържа тялото ни хидратирано.

Твърдението, че освен това ще „детоксикира“ тялото ви, всъщност цялата концепция, че тялото може да се „детоксикира“, е просто поредният мит. Мит, който не само е опроверган от учени, лекари, диетолози и т.н., но въпреки това, при наличието на толкова много доверчиви привърженици на идеята, че нещо може да „детоксикира“, винаги ще се намерят и предприемчиви шарлатани, които да използват митологизираната маса. В края на краищата, хората искат да бъдат „детоксикирани“, нали? Все някой трябва да им вземе парите

Единствената полза от солената вода: на картинки в интернет изглежда добре

Казано съвсем кратко, ако наистина съществува такава съставка, способна да покрие целият списък с благини за телесното ни здраве, то тя би била чудодейна.

В статия за The Independent диетологът Рианон Ламбърт е категорична: „Все по-често оставам безмълвна, когато прочета за поредната смехотворна мода, разпространявана чрез интернет. За пореден път апелирам към всички, да бъдат много предпазливи към подобни „чудодейни“ тенденции. Знайте и помнете, че всички ползи за тялото ни идват от една съвсем достъпна и основна за живота субстанция – водата“.

Казано направо: пиенето на солена вода няма да стори нищо чудотворно за здравето ви. Ако се чувствате дехидратирани, би могло да замести малка част от нужните ви електролити. Но същевременно ще ви дехидратира още повече, защото това е едно от основните свойства на солите (в частност, на натриевия хлорид) – да абсорбират вода.

Разбира се, ще се намерят и такива, които ще твърдят, че откакто се придържат към пиенето сутрин на “Sole”, се чувстват фантастично. Ако сте от тях, задайте си въпроса, дали пък напоследък не сте предприели и нещо друго, което да допринесе за по-доброто ви самочувствие? Сменили сте начина си на хранене? Движите се повече? Ще се учудите, като си дадете сметка, колко чести са съвпаденията между промените в хранителния и двигателен режим, от една страна и поредната модна „здравословна“ тенденция, която сте решили да следвате.
И, разбира се, не бива да забравяме добрият, стар плацебо ефект. Ако вярвате, че нещо „работи“, непременно ще сработи!

Но защо просто не си зададете въпроса, нужно ли е да пиете концентриран солен разтвор, вместо просто да посолите малко повече яденето си и да изпиете една допълнителна чаша вода? Ако държите да „регулирате нивата на електролити и минерали“ по този начин, резултатът за организма ви ще е същият, но няма да ви се налага да пиете противната солена вода.

[ad_2]

Source link

Visited 12 times, 1 visit(s) today