Седем чудовища плашещи света

Не е тайна, че фауната на нашата планета не е изучена до край – от време на време се появяват съобщения за откриване на нови видове. На Земята  има дори и същества, които е невъзможно да бъдат класифицирани. Причината е проста: никой все още не е в състояние да ги залови. В този списък са представение десет такива чудовища.

1. През август 2009 г. двама новозеландци с камери стигат до най-далечния ъгъл на монголската пустиня Гоби за да намерят доказателства за съществуването на чудовища, в които никой не вярва. Монголският „Червей на смъртта“ или, както е известен на местните хора – Allghoi Khorkhoi, външно прилича на храносмилателната система на кравата.

Червей на смъртта

Според легендата, червеят е заровен  в пясъка  и когато до него се приближи потенциална плячка, той я атакува с  киселина и електрически заряд. Новозеландците планират да направят серия от микровзривове за да симулират движение на големи животни и тогава да видят дали ще излезе този страшен червей или не. Изследователите не са сигурни, че   ще бъдат в състояние да уловят гадината жива, а  очевидно и не искат. Според тяхното признание ще бъде достатъчно и видео. Усилията им продължават и до днес….

2. Светът все още не губи надежда за намиране на Голямата стъпка или Йети. За тези гиганти, покрити с козина се говорят само легенди: те живеят в гори и планини и могат да покриват големи разстояния с един замах, крадат деца през нощта и отмъкват риба от мрежите, поставени от хора. През 1967 г.  двама калифорнийците успяват да заснемат кратък „документален“ филм , който запечатва едно от тези чудовища. В Америка  започва истинска треска, хората се тълпят в кината. Оттогава продължава ловът на йети, но засега неуспешно.

Йети

3. Без съмнение най-известното мистериозно същество на Земята е  чудовището от Лох Нес. Първото споменаване за него датира от седми век. Неведнъж учените са се потапяли  в дълбините на езерото и са го изследвали със сонар, но гигантът така и не е намерен. Изглежда  и легендата за Неси накрая ще се окаже поредната ужасяваща истерия.

Лох Нес

4. В джунглите на Амазонка дебнат най различни опасности, но за „терорист номер едно“ се смята огромната анаконда. Тази змия с дължина повече от 10 метра (такава с дължина 11 м 45 см живее  в зоологическата градина в Токио), според разказите на местните жители може лесно да  разбие дървена лодка, като пътниците нямат шанс да избягат. Въпреки това, според учените, тези гиганти са редки. Най-големите анаконди са максимум 5 метра, но търсачите на силни усещания продължават търсенето. Наистина, в джунглата все още се носят легенди за  чудовище с дължина над 30 метра! 

анаконда

Дори и Теодор Рузвелт, 26-тият президент на САЩ, вярва в съществуването им  и лично обещава 50 000 долара – една нечувано сума за онези времена! – за някой, който достави такава огромна анаконда, жива или мъртва  в зоопарка на Бронкс, който се ръководи от негов приятел. Наградата не е намерила своя герой  въпреки, че  известният  британски авантюрист Пърси Фосет през 1907 г. твърди, че е виждал такъв гигант, но му липсвали средства за да  го достави от джунглата в САЩ. Да завърши задачати си Фосет не успява- той изчезва в бразилската джунгла.

5. През май 2001 г., столицата на Индия
 е атакувана от  непознати същества, които приличат на маймуни, но са много по-високи. Неизвестните гости дотолкова уплашили жителите, че една бременна жена пада по стълбите, а двама мъже в паниката си скочили от балкона.

Лесула

 

Всичките трима, уви, загинали, което накарало полицията да разследва този странен случай. Хората, междувременно пускат всякакви слухове: някои казват, че тези същества са пакистански терористи, а други, че това са олицетворения на Хануман, маймуната-бог. В продължение на няколко седмици след инвазията на чужденците в  Делхи, улиците са охранявани от засилени патрули  полицията, но атаката спира така внезапно, както е започнала.

6. През последните двеста години в джунглите на басейна на Конго бродят ловци, търсещи роднини на  Неси – митичния Mobele-Mbemba, което на диалекта банут означава „този, който спира   реката.“

плезиозавър

Mbemba прилича на плезиозавър и се храни с  растения, смятат учените. Местните хора редовно захранвали колониалните експедиции с истории за чудовище, полудракон- полуслон, което оставя дълбоки следи и има страшен рев. През 1981 г. чудовището е заснето, но автентичността на фотографията е под въпрос. 

7. През 1832 г. Джеймс Принсеп, един от най-уважаваните учени в колониална Индия, минавайки през Непал,  забелязал двукрако създание, високо и космато, което срещайки погледа му веднага изчезва. Името „снежен човек“ съществото получава през 1921 г. – тогава британски полковник чува  за него от своя водач по време на изкачване на връх Еверест.

 снежен човек

През 1954 г., британското издание „Дейли мейл“ изпраща експедиция, която   да го намери. Това не се случва, но членовете на експедицията нямират  няколко кичура тъмно-кафява коса, вероятно от главата на този снежен човек, които се съхранявали в отдалечен будистки манастир.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 998 times, 1 visit(s) today