Девет световно известни факта, които не са истина!

otvad.com

Най-упоритите слухове са тези, които повечето хора считат за научно доказани. В много случаи обаче тези твърдения се оказват не толкова коректни или направо грешни. И въпреки че тези въпросните факти са били опровергани, истината рядко достига до всеки, пише Wirtschafts Woche. Ето я и цялата истина – поне според актуалните проучвания:

Връх Еверест е най-високият планински връх на земята

Връх Еверест е най-високият планински връх на земята (8 848 метра) само формално – ако височината се измерва от морското равнище. Ако се измерва от основата на планината обаче е ситуацията е съвсем друга. Хавайският връх Мауна Кеа измерен от морското равнище е висок едва 4206 метра, но по-голямата част от планината е под водата и ако бъде измерен от морското дъно до върха, височината му е 10 200 метра.

По-голямата част от телесната топлина се губи през главата

Това е много поддържан слух. Една от причините за това е, че главата е много добре снабдена с кръв. Друга е, че черепът е с ниско съдържание на мазнини, което поддържа температурата на главата. В действителност истината е, че телесната топлина се разделя равномерно в тялото. А ако се чудите защо през зимата ви е по-студено на главата, вероятно това е защото сте без шапка, за разлика от останалата част от тялото ви, която е „опакована“ в дрехи, обувки, шалове и ръкавици…

Китайската стена е единствената постройка, която може да се види от космоса

Това очевидно е грешно. Изключително трудно е стената да бъде видяна, тъй като е изградена основно от естествени камъни, а те не са с ярък цвят. Псевдо-фактът обаче е непоколебим, тъй като е много, много стар. Когато за пръв път се е твърдяло, че стената може да бъде видяна от космоса, дори не е било възможно да се пътува в космоса. Но тъй като стената е толкова голяма, този слух звучи правдоподобен за много хора.

Старите прозорци стават неравномерни от времето

Защо старите стъкла на прозорците никога не са напълно равни? Често се казва, че те стават неравномерни и грапави с времето, но истината всъщност е друга: до началото на 19ти век стъклата на прозорците са били произвеждани по сравнително прост начин – духали са върху стъклото, за да го изгладят, което е довело до неравномерни стъкла. Нямало е стъкло, което да е напълно гладко.


Четирите различни части на езика усещат различни вкусове

Много хора смятат, че езикът е разделен според специфични вкусове. Върхът усеща сладкия вкус, от двете страни се усеща соленото, а горчивото – в задния край. Вече знаем, че със сигурност могат да бъдат открити и усетени най-разнообразни вкусове на целия език. Съществува и пети вкус, който носи мелодичното име „умами“. Вкусът е причинен от глутамат (като мононатриев глутамат, например). Тази добавка се използва предимно в азиатската кухня и в промишленото производство на храна. Умами всъщност само подсилва някои други аромати.


Преди Христофор Колумб, хората са си мислели, че земята е диск

Когато Колумб е отишъл на известната си експедиция през 1492 година, неговите моряци все още са се страхували, че могат „да паднат от земята“. В действителност обаче много хора вече са знаели от гръцката митология, че земята е кълбо. Доказателство за това е бил фактът, че корабите кръстосват хоризонта, както и че земята може да засенчи луната.


Хамелеонът променя цвета си в зависимост от обкръжаващата го среда

Хамелеоните имат два пръста на краката си, много гъвкави очни ябълки и силна опашка. Най-хубавото им обаче са украсите по тялото и фактът, че блестят в различни цветове. Но именно тези цветове нямат нищо общо с околната среда и не се адаптират спрямо нея, както често бива твърдяно. Животните са добре адаптирани към околната среда, но не е необходима адаптация към цветовете. Хамелеоните всъщност променят цвета си при физическите или емоционалните си промени. Освен това, цветът служи и за комуникация, особено с потенциални партньори или при борба. Промяната на цветовете е свързана също със светлината и температурата.

Бедната на кислород кръв е синя

Тъй като вените през кожата изглеждат със син оттенък, често се спекулира със следните две неща, които са погрешни: първото е, че бедната на кислород кръв е синя, а второто – че вените са сини. Факт е, че червената кръв потъмнява в хода на кръвообращението, но си остава червена, дори и по-тъмно червена. Стените на кръвоносните съдове на самите вени са безцветни. Синият оттенък, който виждаме, всъщност се дължи на възприемането на цветовете през очите ни.

Родителите на птичките презират пилците си, след като те са били докоснати от човек

Този слух се базира основно на факта, че миризмата на животните се променя и родителите вече не признават пилците си като свои. В действителност птиците – с някои много малки изключения – не миришат особено добре. Независимо от това, трябва да държите ръцете си на разстояние от малки птици, дори когато се опитват безуспешно да направят първото си излитане, тъй като могат да се справят съвсем добре и без човешка помощ. 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 953 times, 1 visit(s) today