Създателят на Евангелието за жената на Исус бил порнограф мошеник

[ad_1]

Евангелие за жената на Исус с голяма вероятност е фалшификация, твърди проф. Карън Кинг (Karen King) от Харвард, която извърши първоначалното откритие. По думите ѝ собственикът на документа съзнателно я е заблудил. За скандала разказват Live Science и Lenta.ru.

Евангелие за жената на Исус е малък фрагмент от папирус (четири на осем сантиметра), изписан с мастило от двете страни, като добре се е съхранила само едната от тях. Артефактът е получил своето име благодарение на фрагмента: „Исус им каза: „Моята жена…“. Този текст не само навежда на мисълта, че Исус може да е бил женен, но и повдига въпроса за ролята на жените в раннохристиянските общини.

Кинг представи артефакта на конференцията през 2012 година. Оттогава не са спирали споровете за неговата автентичност. През 2014 година по метода на радиовъглеродния анализ е установено, че папирусът е бил създаден през II-IV в. от н.е.

Но на 15 юни 2016 година лицето Уолтър Фриц заявило пред журналиста Ариел Сабар от The Atlantic, че той е собственик на документа, който бил придобил от американския бизнесмен Ханс-Улрих Лаукамп през 1999 година.

Журналистите изяснили, че Лаукамп никога не се е интересувал от папируси и изобщо от антики (той имал едва средно образование), тоест не е могъл да бъде притежател на артефакта. Освен това анализът на шрифтовете установил, че писмото на берлинския египтолог от 1982 година, което уж потвърждава автентичността на артефакта, се явява фалшификация (Фриц го показал на Кинг).

След това журналистите открили, че през 1995 година Фриц е основал компанията Nefer Art, продаваща древни произведения на изкуството. Но гръцките и арабските ръкописи, което се представят на сайта, са признати за ментета от експертите.

И накрая, още един удар по репутацията на Фриц станали порнографски сайтове, които той пуснал в началото на XXI век.

Когато разбрала тези факти, на 16 юни Кинг заявила, че Фриц я е излъгал за произхода на папируса и че по всяка вероятност документът се явява фалшификат.[ad_2]

Source link

Visited 10 times, 1 visit(s) today