Раждането на един вулкан – История, наука, факти и събития

[ad_1]

Нашата планета е жива. Под земната ѝ кора постоянно се извършват размествания на пластове, а още по-надолу в недрата ѝ, разтопени скални маси търсят път към повърхността.

Как се ражда вулкан? В средата на миналия век, в Мексико, жителите на малко селце стават свидетели точно на този процес. В началото на 1943 година, в царевична нива край село Парикутин започват да се случват странни неща. Земята се цепи в буквалния смисъл. Появяват се пукнатини, а местните се кълнат, че чуват звуци, подобни на експлозии. На 20 февруари от една от пукнатините започва да излиза дим, а вечерта вулканът Парикутин вече проявява активността си.

По данни на сеизмологичните архиви за времето от 7 до 20 февруари в радиус от 400 километра от мястото, където се появява новият вулкан, са регистрирани 10 сравнително силни земетресения. Няколко денонощия след 20 февруари започва изригването на лава. В следващите месеци Парикутин постоянно изригва нагорещени потоци, които достигат до местното село и принуждават хората да го напуснат. Вулканът расте на височина. Активността му продължава до 1952 година, когато Парикутин утихва и заспива.

Лавата, изляла се от вулкана се е разстлала на площ от над 25 квадратни километра. Днес това място предлага внушителната гледка на разрушената местна църква Сан Хуан Парангарикутиро. Камбанарията на храма и останките й се издигат сред скалистия пейзаж от застинала лава.

В наши дни Парикутин все още спи. Пътят до вулкана е труден, но се намират и туристи, които са готови да платят достатъчно пари, за да видят опустошенията от природната стихия.

––––
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

[ad_2]

Source link

Visited 28 times, 1 visit(s) today