Какво въздейства върху космическото време?

[ad_1]

Сравнително малки структури на Слънцето могат да помогнат за управлението на слънчевия вятър и така да повлияят на времето в космоса.

Защо това има значение? Слънчевият вятър бие магнитното поле на Земята и силните слънчеви бури могат да нарушат работата на спътниците и дори електрическите мрежи на планетата.

Научаването на повече за това как работят Слънчевите бури ще помогне на изследователите да прогнозират космическото време по-сигурно в бъдеще.

Как действа Слънчевият вятър? Той е съставен от плазма и се задвижва в космоса по линиите на магнитното поле на Слънцето.

Сега изследователите са открили по-малки „пернати“, които изграждат ярки структури, известни като шлейфове недалеч от повърхността на Слънцето. Те биха могли да нарушат слънчевия вятър, като имат каскадни ефекти в космоса, според ново проучване в The Astrophysical Journal.

„Хората от известно време виждат структура и в основата на шлейфовете“, заяви в изявление Джуди Карпен от НАСА, един от авторите на изследването. „Но открихме, че самият шлейф е сноп от тези по-плътни, течащи структури, което е много различно от картината на шлейфовете, която имахме досега.“

Изследователският екип установява, че тези „пернати“ структури също се движат независимо и самостоятелно, което може да помогне да се разбере повече за това как дори само няколко от тези малки структури могат да допринасят за промените в Слънчевия вятър.

Интересът към тези процеси на Слънцето през последните години расте. Редица мисии стартираха през последното десетилетие, които следят Слънцето като събират данни, които биха могли да помогнат за прогнозиране на космическото време в бъдеще.

Двете най-нови слънчеви сонди – Solar Orbiter и Parker Solar Probe, вероятно ще позволят на учените да разберат повече за това как работят тези малки структури и как въздействат върху Слънчевия вятър.

източник: megavselena.bg

Mandragora.bg

Вижте още:

Нови факти за Слънцето, които шашнаха учените

10-те най-мрачни града в света или къде слънце не огрява

Ще оцелее ли Слънчевата система след смъртта на Слънцето?

Вероятно човечеството ще се самоунищожи далеч преди това да направи Слънцето

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

[ad_2]

Source link

Visited 3 times, 1 visit(s) today