Испанската инквизиция като пропаганда „Черна легенда“

[ad_1]

19.02 21:37 –
Испанската инквизиция като пропаганда „Черна легенда“

  Испанската инквизиция като пропаганда „Черна легенда“

7 февруари 2021 г. Рус Зима Статии от Russ Winter , Престъпност , Култура , Скрита история , Международни новини , Медии , Статии за Winter Watch

https://www.youtube.com/watch?v=CY-pS6iLFuc&feature=emb_logo

https://www.youtube.com/watch?v=x_eGzCdMKM4&feature=emb_logo

image

топерациите за агитпроп и демонизация, за които пишем на страниците на Winter Watch, не са нищо ново или модерно. Всъщност обичайните заподозрени бяха зад тях и тогава, както и сега. В случая става въпрос за това, което се нарича „Черната легенда“. Основната цел беше испанската инквизиция. Вградена е в мащабна зверска кампания в цяла Европа от враговете и противниците на Испания.

Странно, районът на Франкфурт / Майн в Германия беше огнище на пропаганда срещу Испания поради големия брой евреи, които избягаха от Испания и се заселиха там, след като Фердинанд и Изабела ги изгониха през 1492 г.

Факт от историята е, че евреите са помагали на мавританските и берберските племена от Северна Африка при влизането им в Испания и те са процъфтявали под управлението на мюсюлманите, като някои са постигали високи позиции в правителството. Когато беше постигната християнската реконкеста, те започнаха да бъдат заподозрени в нелоялност към обединеното католическо кралство Испания при Фердинанд и Изабела. Голяма част от основата за Черната легенда произтича от предполагаемото малтретиране на евреи и мюсюлмански маври под управлението на испанските католически крале.

Повечето мерки за инквизиция срещу фалшиви конверсо (крипто-евреи) се провеждат между 1491 и 1530 г., тъй като Реконкиста е консолидиран. Обикновено тези популации бяха изгонени, а не екзекутирани. Истинските конверсота не бяха преследвани, а вместо това често напредваха сами и маневрираха в бюрокрацията и благородните класи, обикновено чрез вековните методи за брак и пари.

На  Войната на Alpujarras  (1568-1571), а въстание мюсюлманско мориски в Гранада, завърши с принудителното отвеждане на около половината от Кастилия и Андалусия Moriscos (крипто-мюсюлмани) население. Крайбрежието редовно се нападало, а роби, теглени от пиратите на Барбари, подкрепяни от врага на Испания, Османската империя, а мориските и евреите им помагали.

Между 1560 и 1571 г. 82% от обвинените в производството по инквизиция са мориски. Между 1615 и 1700 г. делата срещу Морискос представляват само 9% от съдените от инквизицията. През 1621 г. Филип IV дава заповед да се откаже от опитите да наложи мерки на останалите мориски, „освен ако не предизвикат значителна суматоха“.

Тъй като се развиха различни геополитически конфликти с англичаните, холандците и французите, агит-реквизитът пое собствен живот. Италия разработи вирулентна черна легенда agit-prop, докато Испания окупира различни земи в Сицилия и Южна Италия. Инструментите, използвани срещу испанците, са печатарската машина, съчетана с лъжи и измислици.

Разпространиха се измислени слухове, че Испания планира съюз с турците в опит да покори германския народ. Разбира се, нищо не може да бъде по-далеч от истината, тъй като всъщност Испания беше в челните редици на европейската отбрана срещу турците.

Един от най-известните и влиятелни агит-реквизити е „Книгата на мъчениците” от Джон Фокс (1516–1587). Много от темите, които се повтарят по-късно, могат да бъдат намерени в този текст: всеки може да бъде съден за всякакви тривиалности; инквизицията е безпогрешна; хората обикновено са обвинени, че печелят пари, поради ревност или за да скрият действията на инквизицията; ако доказателството не е намерено, то е измислено; затворниците са изолирани без контакт с външния свят в тъмни подземия, където те страдат от ужасни мъчения и др. Фокс предупреди, че тази зловеща организация може да бъде въведена във всяка държава, приела католическата вяра.

Другото зверство agit-prop е „Изложението на изкуствата на испанската свещена инквизиция“, публикувано в Хайделберг през 1567 г. под псевдонима  Reginaldus Gonsalvius Montanus .

Като цяло главните писатели от онзи ден (като сега) биха се цитирали и копирали един друг, без да правят истински изследвания или дори да посещават Испания.

Френският философ  Монтескьо се  присъедини към купчината, като описа инквизитора като някой, „отделен от обществото, в окаяно състояние, гладен от всякакви отношения, така че да бъде жилав, безмилостен и неумолим“.

Сатирата и подигравките бяха популярни стилове на писане, които привлякоха Волтер в битката. Волтер разви теорията, че испанската монархия не е нищо повече от играчката на църквата и по-специално инквизицията.

В действителност, освен духовенството в Испания, имаше редица мощни интереси, включително търговци, търговци, благородници и военни. Те често биха смекчили влиянието на инквизицията. Много влиятелни католически архиепископи и духовенство се противопоставяха на принудителните обръщения.

През 1673 г.  Франсис Уилоуби  пише „Връзка с пътуване, извършено през голяма част от Испания“. Той обобщи демонизирането на испанците по следния начин.

Испания е на много места, да не кажа повечето, много слаби хора и почти пусти. Причините са:

1. Лоша религия 2. Тираничната инквизиция 3. Множеството блудници 4. Безплодието на почвата 5. Нещастният мързел на хората, много подобен на уелския и ирландския, вървейки бавно и винаги натрупан със страхотен дросел и дълъг меч 6. Изгонването на евреите и маврите 7. Войни и плантации

Терминът „инквизиция“ е станал толкова широко използван, че е станал синоним на „официално разследване, особено от политически или религиозен характер, характеризиращо се с липсата на зачитане на индивидуалните права, предразсъдъците от страна на съдиите и жестокостта наказания. „

Пропагандата на Черната легенда доведе до антиклерикалните идеологии на лявото крило, като социализъм, комунизъм и анархизъм. Той изигра роля в мисленето на испанската гражданска война (1936-1939). Това напомня на инсценираните измами и „просто измисляме лайна“ анти-бял (и анти-мюсюлмански) агит-проп, на който сме свидетели днес.

Трябва да се отбележи, че писателите на Winter Watch не са нито католици, нито испанци – в това нямаме куче, освен истината.

Каква е истината за дейността на инквизицията

По отношение на контекста на обединяването на Испания след векове на войни и Реконкиста, инквизицията е относително опитомена. На други места се случваха далеч по-лоши злоупотреби.

Важен момент, за който повечето хора не знаят: Инквизицията е имала юрисдикция  само  над онези, които са твърдели, че са християни. Освен протестантите, това ще включва конверсоси, мюсюлмани или евреи, приели католицизма. То нямало власт над некръстените.

На първо място, използваната философия беше суазия, избягване, изгонване и тормоз на амвона. Обвиняемият имаше гратисен период, в който да се покаят и да признаят своето фалшиво учение или грубо нарушение сами. Ако това беше направено, беше наложено само леко покаяние, никога строго наказание. Целта беше да се поправят грешките на християните, така че той или тя да се върне към поправянето на доктрината и практиката. Нечии убеждения не са били сериозно наказани – открито прозелитизиращо е „фалшивата доктрина“.

Далеч от това, че е звездна камера, обвиняемият – ако отиде в съда – ще напише списък на всичките си врагове. НИКОЙ от тези хора не е имал право да свидетелства срещу него . Той получил обучени адвокати и имал право да откаже всеки съдия, който смятал, че ще бъде предубеден срещу него. (Това правено ли е някога в съвременните американски съдилища?) Фалшивите обвинения бяха наказани строго. Имаше строг протокол. Инквисторите обикновено бяха адвокати или юридически експерти.

Цитатите за следващите три параграфа идват от този отличен видеодокументален филм – „Митът за испанската инквизиция“. BBC продуцира това през 1994 г., още в деня, когато все още имаше известна репутация на легитимна истина и исторически ревизионизъм.

 

Инквизицията водеше обемни записи на производства и на тези, които наблюдаваше. Тези записи са обект на задълбочени изследвания през последните десетилетия. Въпреки че инквизицията имаше смразяващ ефект, в повечето части на Испания – и особено в малките градове и селските райони – тя почти нямаше власт и влияние. Веднъж инквизиторите неохотно се търкаляха в тези градове на синя луна, но местните свещеници нямаше да си сътрудничат и щяха да инструктират своите енориаши да не говорят зло за съседите си, предпазвайки дори от клюки.

Хуан Антонио Льоренте (1756–1823), ожесточен враг на инквизицията, чиято „Критична история на инквизицията”  от 1817–1819 г. остава най-известната ранна работа, която оценява броя на екзекуциите, извършени през целия период, през който испанците Инквизицията съществува от 1483 г. до нейното премахване от Наполеон, на 31 912.

Неотдавнашни учени, като Хенри Камен [„Испанската инквизиция“ 2014 г.] заключават: „По всяка вероятност можем да приемем оценката, направена въз основа на наличната документация, че най- много три хиляди души може да са претърпели смърт през цялата история на трибунала “ (стр. 253).

Инквизиторите не вярваха, че изтезанията произвеждат истината; поради това се използваше рядко. Изследванията показват, че около 1% от по-сериозните случаи са били подложени на по-леки форми на изтезания и почти никога не са продължили или повтарят изтезания. Единствената истинска желязна мома, която някога е била намерена, идва от Германия. Изтезанията бяха широко разпространени сред враговете на Испания. Използването му в Испания беше мит.

Всъщност по-голямата част от инквизицията са мерки за вътрешна сигурност, взети по време на военновременни условия, за да се справят с предатели, престъпници и подривни лица, които обикновено се срещат сред криптоконверсовете в Испания и сред непокорните протестанти в испанската Холандия. Чуждестранни протестантски агенти действаха в Испания като мисионери. Например, има нарастване между 1557 и 1562 г. (ранен етап на Холандското въстание), тъй като съдилищата в Антверпен екзекутират 103 еретици. Имаше много некатолици, убити в религиозни войни, като Тридесетгодишната война (1618-1648), но това нямаше нищо общо с дейностите на инквизицията.

Инквизицията е и отговор на обезлюдяването на испанските крайбрежни градове от юдео-мюсюлмански пиратски търговци на роби. Много капитани на мюсюлмански кораби, които нападаха испанските крайбрежни градове, бяха евреи.

Най-важният от тях беше Синан, наречен „Великият евреин“, който по-късно ще бъде наречен мюсюлманско име Каптан паша. Той беше лидер на мюсюлманския флот на Барбароса. Той пленява Тунис от Испания през 1534 г. Голяма част от испанския флот е унищожен от Синан през 1538 г. Междувременно португалските евреи (Моранос) превъоръжават турските мюсюлмани. Една от най-големите операции на Синан беше опустошаването на крайбрежните католически квартали на Южна Италия и Сицилия през 1553 г. и изтеглянето на десетки хиляди роби.

Американският историк Робърт Дейвис през, Християнски роби, Мюсюлмански господари : Бяло робство в Средиземно море, Барбари Брег и Италия, 1500-1800 , стигна до заключението, че 1 милион до 1,25 милиона европейци са завършили в робство.

 

Вторият основен еврейски пират е Самуел Палаче и брат му (известен още като „Пиратските търговци“), които напускат Испания и се установяват във Фес Мороко. Той оперира от Тетуан, нападение от пиратски пристанища по Гибралтарския проток. Палаче се озовава в Холандия през 1608 г., планирайки Холандия и Мароко да се обединят срещу Испания. Когато Испания и Португалия бяха обединени през 1580 г., превъзходната инквизиция беше привлечена, за да се справи с тази черепа от световна класа.

Магьосничество в Испания

В Северна Европа вещиците са били изгаряни на клада от десетки хиляди. Испанците вярвали, че вещиците съществуват, но често се възприемали положително като лечители. Древните култове остават силни в много региони и Църквата рядко има проблем с това. Приблизително 50 вещици са били изгорени на кладата в продължение на 350 години и обикновено в комбинация с някакво друго поведение или ерес. Нямаше истерия, която може да се е случила другаде.

Зимни часовници за вкъщи

Предвид контекста на това, с което са имали работа, испанската инквизиция „не е направила нищо лошо“. Това е още една инверсия на историята, в която добрите момчета, защитили безопасността и благосъстоянието на своя народ срещу хищници и ренегадо, са нарисувани като гадни. В действителност те бяха дефакто гранични патрули и работеха за стабилизиране на испанската нация и обществото[ad_2]

Source link

Visited 32 times, 1 visit(s) today