Откриха на планетата ни огромни древни кръгове

03

Мистериозни  гигантски каменни структури  са открити от учени в Близкия изток. Хиляди символи, подобни на известните рисунки в пустинята Наска в Перу, се простират от Сирия до  Саудитска Арабия.
В същото време да бъдат видяни като едно цяло и да се оценят мащабите им,  е възможно само от въздуха.

Древна структури от камък, наречени геоглифи, за първи път са открити благодарение на новите сателитни технологии в Йордания.
Според Дейвид Кенеди от Университета на Западна Австралия, в Йордания те са повече от цялата долина на Наска.
„В допълнение, те покриват много по-широка площ, и очевидно са много по-големи“ – казва той, отбелязвайки, че тези геоглифи са най-малко на 2 хиляди години.

Всички конструкции  имат общ дизайн под формата на кръг със спици  и поради това са наречени „колелата“. Въпреки това  кръговете, които са с диаметър от 24 до 70 m, се различават съществено.

„Колелата“ се състоят от ромбовидни структури, малки  каменни пирамиди и разположени хаотично каменни стени.
Някои съоръжения са самостоятелни, докато други са групирани.
В допълнение,  в Саудитска Арабия, изследователите са открили, петоъгълни конструкции, както и „колела“ само с две „спици“.

Да се определят целите на тези съоръжения е трудно, защото нито едно от тях все още не е разкопано. Първоначално учените са предположили, че те могат да бъдат останки от домове и гробища.

Въпреки това, Кенеди е убеден, че нито едно от тези обяснения не отговаря на действителността. „Може би, в този район, е имало култ, в който   е било необходимо да се създават кръгли конструкции“, казва ученият. Някои „геоглифи“ може да са древни гробища, казва той.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 1 049 times, 1 visit(s) today