Откриха ген удължаващ живота

ген на младостта

Швейцарски учени са открили нов начин за удължаване на живота – чрез активиране на определен ген, който унищожава болните клетки. Резултатите от изследванията си те са публикували в сп. Cell, съобщи в.“Дейли мейл“.

Изследователи от университета в Берн са установили, че ако се повиши активността на гена ahuizotl при плодови мушици, животът на насекомите се удължава с 1,5 пъти, коментира БТА. Въпросният „еликсир на младостта“ разрушава болните и увредени клетки, а продължителността на живота на насекомите нараства с 50-60%.

„Запазването на здравите клетки в конкретни тъкани и унищожаването на болните независимо от здравословното състояние е стратегия, която, очевидно, работи успешно в много случаи и съществува при бозайниците“, казва Едуардо Морено от университета на Берн, специалист по клетъчна биология и ръководител на експеримента.
При хората също съществува генът ahuizotl. Ако изводите за действието му при плодовите мушици се окажат валидни и за човека, той ще помогне да се увеличи продължителността на живота до 120 години.

info:http://www.obekti.bg/

Ако Ви харесват публикациите ни моля помогнете ни да ги популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Visited 212 times, 1 visit(s) today