Динозаврите в Европа изчезнали светкавично преди 66 милиона години

динозаври в европа

Динозаврите в Европа процъфтявали, докато съвсем внезапно астероиден удар не причинил тяхното пълно изчезване преди около 66 милиона години, пише Science Daily.

Теорията за това, че динозаврите са унищожени от астероид не е нова, но досега се смяташе, че това е почти напълно сигурно само за територията на Северна Америка.

Сега обаче учени откриха фосили от динозаври в последната фаза на своята еволюция и в Европа. Изследвайки тяхната възраст и разнообразие, учените успяват да заключат, че динозаврите са били основна част от европейската екосистема почти до самия край на периода креда.

Останки от динозаври са открити в Пиринеите на границата между Испания и Франция. Фосилите ясно доказват, че в Европа тяхната популация е била широко разпространена до самия им край.

“Всеки знае, че астероид удря Земята пред 66 милиона години и динозаврите изчезват, но тази история е базирана най-вече на фосили, открити преди всичко само в една част на света – Северна Америка. Сега вече знаем, че европейските динозаври са били в отлично състояние до самия удар. Така можем да заключим, че астероид е унищожил всички динозаври в разцвета на силите им и то едновременно по целия свят”, казва Стив Брусат от Геоложкия факултет на Университета на Единбург.

Ако Ви харесват публикациите ни моля помогнете ни да ги популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Visited 252 times, 1 visit(s) today

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *