Огромната тайнствена дупка в Ямал се е образувала от взрив (видео)

2Учените проучват гигантска дупка в земята, която се е появила на полуостров Ямал в Сибир. Кратерът с диаметър 60 м (а по други източници – и до 80 м), е открит миналата седмица – случайно от хеликоптер. В Интернет се появиха различни версии за неговия произход. Учените се опитват да разберат дали това е резултат от антропогенно въздействие или падане на космическо тяло.

Някои медии дори предположиха, че кратерът е резултат от извънземна намеса. Но за да се определи точната причина за появата на дупката, е необходимо да се вземат почвени проби. Това все още не е възможно, защото ръбът на кратера постоянно се рони и е опасно. Първата експедиция вече е била на мястото, и за това, което са видели там учени, разказва главният изследовател в Института по криосферата на Земята в сибирски клон на РАН Марина Лейбман.

„Няма и следа от човешко присъствие или на някаква техника – ??каза тя – Можем да предположим, нещо фантастично: паднал е горящ метеорит всичко се е разтопило. Но когато пада метеорит, има следи от обгаряне, т.е. висока температура. A тук няма следи от висока температура. Има следи от воден поток, има известно събиране на вода“.

Учените разглеждат няколко варианта за формирането на тази дупка. Версия, че това е обикновена карстова дупка е малко вероятна, защото има излязъл на повърхността подземен грунт. Ако е удар на метеорит такъв мощен удар не може да остане незабелязан.

Изпълнителният директор на Субарктичния научно-учебен полигон, кандидатът на геолого-минераложките науки Анна Курчатова предполага, че е станала немного силна подземна експлозия. Вероятно под земята се е натрупал газ, на дълбочина от около 15 метра, и налягането започнало да нараства. В резултат на това газово- водната смес е избухнала, изхвърляйки лед с пясък, като тапа от бутилка шампанско.

Ако намирате тази публикация за интересна , помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

От otvad.com Ви благодарим!

Visited 367 times, 1 visit(s) today

1 thought on “Огромната тайнствена дупка в Ямал се е образувала от взрив (видео)”

  1. Pingback: Русия изпитва сеизмично оръжие?

Comments are closed.