Нови предположения за планетата-Х

Misterioznata-planeta-H-sashtestvuva-li

Според учените поне две планети с размер по-голям от този на Земята се крият далече в пространството отвъд Плутон, и е въпрос на време да бъдат открити и да станат част от Слънчевата система. Тези космически обекти попадат под общото название „екстремни транс-Нептунови обекти“, или ЕТНО. Подобен обект е планетата-джудже Седна, която гравитира на голямо разстояние около Слънцето в елиптична орбита.

Учените от университета в Мадрид проучили 13 различни ЕТНО.

Теорията дава информация за определени детайли относно орбитата на ЕТНО, като например това, че те би трябвало да имат голяма полуос, или да се намират на средно разстояние от Слънцето от около 150 астрономически единици. Една астрономическа единица е разстоянието от Слънцето до Земята, около 150 милиона километра. Също така тези орбити би трябвало да имат наклон, подобно на Слънчевата система, от почти 0 градуса.

Но реалните орбити на 13-те изследвани ЕТНО са доста различни, с голяма полуос, вариращи от 150 до 525 астрономически единици и със среден наклон от около 20 градуса.

„Този излишък от космически обекти с неочаквани орбитални параметри ни кара да мислим, че невидими сили променят разпространението на ЕТНО. Най-вероятното обяснение за това е съществуването на неизвестни планети отвъд Нептун и Плутон. Точният брой е неизвестен, поради оскъдната информация, но нашите изчисления показват, че има поне още две планети, а вероятно и повече, в границите на нашата Слънчева система.“ – споделя Карлос де ла Фуенте Маркос, ръководител на проучването.

Учените казват, че потенциалните неоткрити планети биха били много по-големи от Земята, на 200 и повече астрономически единици от Слънцето – толкова далече, че е почти невъзможно да се изследват със сегашната апаратура.

Това не е първият път, когато се споменава за така наречената Планета Х. През март 2014 година Чадуик Трухильо и Скот Шепард обявяват откриването на 2012 VP113 – ЕТНО, който не се приближава на повече от 80 астрономически единици до Слънцето. Този обект се присъединява към Седна, като двата известни обитателя на Облака на Оорт – неизследвана област отвъд Пояса на Кайпер, където е Плутон.

Misterioznata-planeta-H-sashtestvuva-li-2

Трухильо и Шепард предполагат, че орбитите на тези два обекта са свързани със съществуването на планета, може би дори 10 пъти по-голяма от Земята, която се намира на 250 астрономически единици от Слънцето. Има, разбира се, и други възможни обяснения за тези обекти. Те биха могли да са били избутани до сегашното си местоположение от отдавнашни взаимодействия с други слънца. Възможно е да са били изхвърлени от други слънчеви системи при близък контакт с нашата.

Де ла Фуентес Маркос и колегите му също не отхвърлят подобни сценарии. Учените планират изучаването на все повече орбити на далечни ледени обекти. Ако съществуването на нови неизвестни досега планети се потвърди, това би било революция в астрономията.

инфо:http://fresh-science.com/

Ако Ви харесват публикациите ни моля помогнете ни да ги популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!