Намериха бойни лапи на 1500 години в Перу

бойна лапа

Археолози в Перу са открили чифт метални котешки лапи в гробницата на мъртъв благородник.

Лапите са намерени по време на разкопки в Хуака де ла Луна (“Храмът на луната”), който се намира в Моче – столицата на южноамериканска цивилизация със същото име, съществувала между 100 и 800 година сл. Хр.

перу

Учените, които открили гроба, смятат, че лапите може да са част от костюм за церемониална битка. Участниците в ритуала се обличали в костюми от животински кожи, а загубилият е бил пренасян в жертва на боговете, докато победилият запазвал одеждите. Според археолозите жертвоприношението на благородници било много разпространено сред моче.

Лапите са намерени в близост до скелет на възрастен мъж заедно с други артефакти – меден скиптър, маска и обеци. Тези предмети предполагат, че той е бил благородник.

Някои произведения на изкуството на тази цивилизация сочат, че те са отдавали особено значение на циркулацията на течностите, която символизира тяхната зависимост от плодородното земеделие. Това явно се е отнасяло и за човешките течности, тъй като се смята, че жертвите били оставяни живи по няколко седмици, за да се извлече кръвта от телата им.

Ако намирате тази публикация за интересна , помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Visited 218 times, 1 visit(s) today

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *