МОНАХ СЕ СЪЖИВЯВА 75 ГОДИНИ СЛЕД СМЪРТТА СИ

ИТИГЕЛОВ

Учените смятат, че състоянието на тялото на Итигелов не може да се отъждестви с нито едно от трите възможни състоянията след физическата смърт. Тук трябва да се отбележи, че физическата смърт се определя от неспособността на организма да изпълнява външна работа, което означава, че той не може нито да получава, нито да изразходва енергия. Досега се приемаше, че съществуват три състояния на тялото след физическата смърт. Първата е разпадането му. Втората е мумификацията, когато тялото е напълно обезводнено. Третото е торфеното нетленно състояние. При него попадналото в блато тяло се оцветява в червено, след като също бъде обезводнено.

 

Според учените кадавърът на Итигелов е своеобразно „четвърто състояние след смъртта“, затова те го определят като феномен. Но за това все още не е намерено смислено обяснение. Никой не се наема да разтълкува изобщо как е било възможно тялото на ламата да бъде заровено за 75 години в пълен със солен разтвор кедров саркофаг на 2,5 метра под земята и да се съхрани отлично.

 

За това време само соленият разтвор би трябвало неминуемо да разяде всеки труп на човек, починал от нормална физическа смърт. Освен това ръководителят на комисията Виктор Звягин, който координирал операцията по изваждането на саркофага през 2002 година, бил убеден, че дори и да е оцеляло, тялото на ламата ще се превърне в прах само за няколко часа поради резките изменения на външните условия.    Само че нищо подобно не се случва дори и сега, при положение, че тялото се пази без наличието на климатик и при големи температурни разлики – лятно време температурата в Бурятия се вдига до 40 градуса по Целзий.

 

Посветената на феномена Итигелов конференция в Москва събра много авторитетни учени. Нетленното тяло на починалия по собствено желание преди близо 80 години лама Итигелов излъчва електромагнитни вълни и дава още някои признаци на живот – до този извод стигнаха участниците в международната конференция на тема „Световният феномен лама Итигелов и пробемите на безсмъртието“. Учените оповестиха резултатите от изследванията си по време на пресконференция, състояла се на 29 ноември в Руския държавен хуманитарен университет в Москва. Според тях тялото на бившия глава на руските будисти Хамбо лама Итигелов (1852-1927) се намира безспорно в уникално нетленно състояние.

 

Съгласно завещанието на Итигелов, който приживе пожелал трупа му да бъде изваден от земята 75 години след погребението му, тялото му било изровено на 19 октомври 2002 година. Присъствалите на ексхумацията медицински експерти свидетелстват, че ламата седял в поза лотос в сандък от кедрово дърво точно така, както бил умрял и погребан. Според учениците на Итигелов той решил да си отиде от този свят като престанал да диша по време на последната си медитация. Изследователите били поразени най-много от факта, че при Итигелов били наблюдавани всичките признаци на живото тяло. Кожата му оставала мека и без каквито и да било признаци на гниене. Очните ябълки не били изтекли. Ставите на ръцете и краката не били загубили подвижност, а от тялото се носел благоуханен аромат.

 

Професор Болшаков беше един от основните докладчици на научната конференция.

 

Резултатите от анализа на няколкото окапали косъма от главата на Итигелов, на парче кожа и на 4-милиграмов отрязък от ноктите на крака били още по-мистериозни. Изследването било поверено на завеждащ отдела за идентификация на личността към Руския център за съдебно-медицински експертизи Виктор Звягин и професор Галина Ершова от Руския държавен хуманитарен университет. Според тях спектралният анализ не показал в тъканите от тялото на монаха никакви отличия от тъканите на живите хора. Дори и кръвта на Итигелов била запазена, само че не в течно състояние, а под формата на подобна на желе маса. Нещо повече – 41-килограмовото тяло постоянно показвало отклонения в теглото. То ту прибавяло по кило отгоре, ту го сваляло.

 

Много любопитни се оказали и резултатите от една друга експертиза, която била извършена от професор Борис Болшаков, завеждащ катедра в университета в Дубна. Той бил изобретил специално махало, което действало на принципа на биологичните рамки. Ако махалото се върти в посока на часовниковата стрелка, то поставеният пред него организъм бил жив и обратно – ако се върти против часовниковата стрелка, то смъртта била настъпила. В случай, че махалото се клати по права линия – ляво-дясно, то тялото се намирало в гранично състояние между живота и смъртта. След като насочил махалото си към ламата, професор Болшаков с изненада установил, че то започнало да се клати като лудо и безразборно във всички посоки. Според него това означава, че душата на Итигелов обитава все още този свят.

 

„Освен това от тялото на ламата се излъчва истинска човешка топлина, а успяхме да регистрираме и електромагнитни колебания в различни честоти. Аз натиснах с пръст ръката на ламата и той потъна леко в кожата. Като го отдръпнах, образувалата се ямичка изчезна“,

 

споделя впечатленията си и академик Сергей Иванович. Той установил още с помощта на някакъв нов японски уред, че сърцето на монаха не бие, но пък хипоталамусът – участъкът от мозъка, отговарящ за работата на сърцето, продължава да работи.

 

Храмът в Бурятия, в който се пази тялото на нетленния лама.

 

Според участниците в международната конференция Итигелов вече се бил почти възродил. „Тайната на неговото възраждане вероятно ще бъде разкрита, след като бъде завършен преводът на философските му трактати“, прогнозира Янжима Василева, която ръководи Института „Пандито Хамба лама Итигелов“. Феноменът Итигелов оказва все по-голямо влияние върху неговите последователи-будисти. През последните години в Бурятия всяка есен се провежда специален празник, посветен на „завръщането“ на Итигелов.

 

* * *

 

Водачът на будистите: Отивам си за 1000 години

 

Итигелов е роден в Бурятия през 1852 година. Той е религиозен водач на руските будисти от 1911 до 1917-а. Ламата умира, изпълнявайки определени ритуални действия: След като събира близките си ученици, той сяда в поза лотос и ги моли да му прочетат будистката молитва „За благопожелания към умиращия“. Учениците му се учудили, че трябва да четат този текст на жив човек. Тогава Итигелов сам прочел молитвата. Преди това той оставил завещание, в което казва, че си отива от този свят за 1000 години. Той помолил последователите си да го вдигнат след 75 години, за да се уверят, че е жив. Ако тази молба се преведе на светски език, това може да означава, че ламата е искал да демонстрира по този начин чрез себе си някакъв образец, пример или ноу-хау за начина, по който човек може да живее и след смъртта си.

 

Вероятно според него срокът от 1000 години е достатъчно дълъг, за да могат хората да открият механизма, по който тялото може да остане живо и след толкова много време. Любопитно е да се отбележи още, че Итигелов се ражда точно 75 години след смъртта на своя предшественик. Когато умирал през 1852-а, първият глава на будистите в Русия Хамбо лама Заяев –  който полага основите на будизма в страната, казал на учениците си, че ще се върне след 75 години.

 

Точно тогава се ражда Итигелов. След като отварят неговия саркофаг през 2002-а, тялото му бива пренесено в Иволгинския дацан – комплекс от будистки храмове и сгради. Монасите преоблекли ламата и го положила на втория етаж на главния храм в поза лотос. През изминалите 4 години тялото му не само не дало никакви признаци за разлагане, но обратно – започнало да изглежда все по-живо. След дълги размишления настоящият глава на будистите в Русия решил да даде възможност на учените да изследват детайлно неговия безсмъртен предтеча.

Ако ви хареса побликацията подкрепете ни като я споделите с  бутончетата  отдолу.

Благодарим Ви!

Visited 761 times, 1 visit(s) today